În cea mai caldă iarnă din istorie, o treime dintre bucureșteni au plătit zi de zi o taxă de așteptare a zăpezii. Banii sunt din bugetele locale și au fost virați de primăriile sectoarelor 1 și 2 în conturile societăților care asigură deszăpezirea. Administrația Sectorului 1 a plătit 79.000 de lei pe ziua de iarnă fără zăpadă. În sectorul 2, așteptarea zăpezii a fost mult mai scumpă: 164.000 de lei, pe zi. Ambele plăţi legale, conform unor contracte vechi, reciproc agreate, dezvăluie Digi24.

Din 15 noiembrie 2019, de când s-a activat programul de deszăpezire, și până acum, în București a nins doar într-o singură zi. Cu toate acestea, conform unui contract semnat în 2005, Primăria Sectorului 2 e obligată să-i plătească societății de salubrizare Supercom câte 164.000 de lei pentru fiecare zi de iarnă în care nu ninge, iar utilajele sunt pregătite să intervină.

Corneliu Drug, director la Direcția Servicii Publice Primăria Sector 2 declară că într-adevăr, este o taxă stabilită prin licitație. ”Nu s-a făcut altceva decât s-a indexat”, afirmă acesta.

În schimb, Ilie Ionel Ciuclea – patron SC Supercom SA susține că nu este nicio taxă de așteptare, ci ”este o consecință a investiției în programul de iarnă. Și dacă primăria nu ne-ar mai plăti, toate aceste utilaje le băgăm în alt program, pentru că ele sunt făcute ca să producă, să muncească, să învârtă roata”.

La rândul său, Dan Tudorache – primarul Sectorului 1 dezvăluie că în conformitate cu contractul din 2008, 66 de lei pe oră, ori 24 de ore, ori 50 de utilaje care sunt stipulate în contract să fie permanent la dispoziția primăriei se plătesc ”undeva la 79.000 de RON” pe zi, chiar și în zilele când afară se înregistrează și peste 10 grade.

Dan Tudorache a explicat: Și dacă era un grad, și dacă erau minus 5 grade și nu ningea, tot 79.000 de RON plăteam. Ăsta-i contractul!

În ceea ce -l privește pe Sorin Velicu – director operațional al Romprest, acesta a declarat că ”prin tariful acesta de așteptare, nu se amortizează decât utilajele, salariile personalului și cheltuielile infrastructurii pe care am făcut-o pentru deszăpezire. Respectiv depozite de sare, parcarea utilajelor, cazarea șoferilor, pentru că trebuie să le asiguri regimul de permanență, și mereu în timpul activității de deszăpezire, inclusiv o masă, inclusiv un ceai”.

Dacă cetățenii Sectorului 1 sunt obligați prin contract să mai plătească utilajele care așteaptă zăpada încă zece ierni, pentru cei din sectorul Sectorul 2 povestea taxei de așteptare se poate încheia anul acesta, când primăria organizează o nouă licitaţie pentru serviciul de salubrizare și deszăpezire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here