Tribunalul București a ridicat sechestrul pus de DNA asupra activelor Asesoft International, 2K Telecom – firme fondate de Sebastian Ghiță (aflate în insolvență și reprezentate prin administrator judiciar CITR Filiala București SPRL), Infratel Net, Accesnet Internațional și Glar Construct. Sentința este definitivă.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul bunurilor lui Alexandru Ghita, fratele fostului deputat PSD, Sebastian Ghiță, și a apropiaților lor, Valentin Gabriel Nițu, Ionuț Răzvan Chirilă, Elena Mădalina Chirilă, Ovidiu Romulus Văleanu, Gabriel Marian Anghel, zis Ceată, Alina Daniela Iordachescu, George Mihail Stan, potrivit minutei instanței.

Tribunalul a redus și valoarea sechestrului în cazul firmei Expert One Research.

Reduce suma cu privire la măsurile asiguratorii (sechestru, poprire) aplicate inculpatei, la suma de 30.277 lei. Această reducere vizează următoarele conturi bancare: (….), bunurile mobile/imobile deținute de inculpată, precum și poprirea, în limitele prevăzute de lege, pentru sumele de bani datorate de terți, cu orice titlu, aceleiati inculpate, până la concurenta sumei de 30.277 lei”, se arată în minuta instanței.

În cazul firmei Merconsult Team, Tribunalul a redus „suma cu privire la măsurile asiguratorii (sechestru, poprire) aplicate inculpatei, la 1.561.156 lei„.

În cazul Teamnet Internațional, Tribunalul a redus „suma cu privire la măsurile asiguratorii (sechestru, poprire) aplicate inculpatei, la 688.357 lei. Constată că prejudiciul reclamat este acoperit de măsura asiguratorie a sechestrului pe conturile bancare (….). Reduce la suma de 6700, 87 lei sechestrul asupra contului bancar aflat la (….), în care se găsește suma de 61.636,71 lei,” arată o parte din minuta instanței, notează ziare.com.


Anul trecut în octombrie, companiile IT Asesoft și Teamnet Internațional, fondate de fugarul Sebastian Ghiță, cumnatul acestuia, Cristian Anastasescu, dar și alți interpuși, au fost trimiși în judecată de DNA, alături de Alex Ghiță, fratele fostului deputat, pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei.

Procurorii DNA acuză 10 persoane fizice și 13 persoane juridice de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidențele contabile ale societății mai multe facturi de avans conform contract, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora și compensării TVA-ului datorat din alte relații comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparența unor tranzacții reale ce ar fi avut, însă, că scop, posibilitatea obținerii pentru unele societăți a unui drept de deducere și amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)„, arată DNA.

Oamenii lui Ghiță și companiile controlate de el au fost anchetați și în 2015 de procurorii DNA Ploiesti, însă aceștia nu au reușit să finalizeze dosarul. Cazul a fost preluat de DNA Central după ce au izbucnit scandalurile la DNA Ploiești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here