Trump către Macron: Nu doriți niște luptători ISIS? Vi-i pot oferi. Puteți lua câți doriți

French President Emmanuel Macron (L) looks on as U.S. President Donald Trump flicks a bit of lint off his jacket during their meeting in the Oval Office following the official arrival ceremony for Macron at the White House in Washington, U.S., April 24, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque - HP1EE4O19BO7N

Relaţia tot mai tensionată între Donad trump şi Emmanuel Macron a fost ilustrară marţi, înaintea începerii summitului NATO la Londra, unde a reapărut subiectul combatanţilor străini din cadrul grupării Statul Islamic (SI). Președintele Franței și omologul său american au avut o discuție în contradictoriu privind lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic și în privința repatrierii cetățenilor europeni care au luptat în Siria și Irak, relatează Politico, citat de Mediafax.

Prezenți la summit-ul NATO din capitala Marii Britanii, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia Trump a declarat că nu a discutat încă cu omologul său francez despre repatrierea cetățenilor europeni care au luptat alături de Stat Islamic în Siria și care acum se află în închisorile din această țară.

Mulți sunt din Franța, mulți sunt din Germania și mulți sunt din Marea Britanie. Cei mai mulți provin din Europa, iar unele țări sunt de acord (cu repatrierea, n.red.). Nu am vorbit cu președintele Macron despre acest lucru”, a declarat Trump, care a continuat, adresându-i-se lui Macron: „Nu ați dori niște luptători ISIS (gruparea Stat Islamic, n. red.)? Vi-i pot oferi. Puteți lua câți doriți”.

„Să fim serioși”, a replicat Macron, care a adăugat că acei luptători Stat Islamic originari din Europa reprezintă doar „o mică parte a problemei în ansamblul său”, făcând referire la problema reprezentată de islamiști.

De asemenea, președintele francez l-a contrazis pe Trump, potrivit căruia gruparea Stat Islamic ar fi fost învinsă definitiv în Siria și Irak.

Cred că prioritatea numărul unu, pentru că încă nu s-a terminat, este să scăpăm de ISIS și de alte grupări teroriste. Aceasta este prioritatea numărul unu. Și încă nu am ajuns acolo, îmi pare rău să spun asta”, a declarat Macron.

Macron s-a declarat nemulțumit și de „destabilizarea” Orientului Mijlociu prin îngreunarea eforturilor de combatere a ISIS în regiune, o critică indirectă față de decizia lui Trump de a aproba tacit, recent, operațiunea Turciei din nordul Siriei, precum și retragerea trupelor americane din regiune.

„De aceea (Macron, n.red.) este un mare politician”, a răspuns Trump. „Pentru că acesta a fost unul dintre cele mai mari non-răspunsuri pe care le-am auzit vreodată, dar este în regulă”, a adăugat liderul american.

Macron, acuzații grave la adresa lui Erdogan

Pe de altă parte, Macron a spus marţi că Turcia lucrează uneori cu intermediari ai grupării Statul Islamic, reproşându-i că luptă în prezent împotriva kurzilor aliaţi ai coaliţiei internaţionale din Siria împotriva jihadiştilor.

Duşmanul comun sunt astăzi grupurile teroriste. Îmi pare rău să spun, dar nu avem aceeaşi definiţie privind terorismul în jurul mesei”, a spus în timpul conferinţei de presă cu Donald Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here