Trump îi acuză pe medicii americani că umflă cifrele în cazul morților de COVID pentru bani

Președintele Donald Trump îi acuză pe medicii din SUA că raportează cifre umflate în cazul morților de coronavirus pentru câștiguri financiare. Declarațiile au fost făcute în timpul mitingurilor electorale din Wisconsin și Michigan.

”Doctorii noștri primesc mai mulți bani dacă moare cineva de COVID. Știți asta, nu? Vreau să spun că doctorii noștri sunt oameni deștepți. Așa că vin și ne spun `Ne pare rău, dar toată lumea moare de Covid`”, a spus Trump, în cadrul unui miting electoral în Waterford Township, Michigan, relatează CNN.

Afirmația reprezintă ”un atac uluitor” la adresa cadrelor medicale, în condițiile în care țara se confruntă cu cea mai gravă problemă de sănătate publică din ultimii 100 de ani, scriu jurnaliștii CNN, care susțin că nu există dovezi care să sugereze că spitalele sau medicii umflă cifrele.

Trump a mai făcut aceleași și cu câteva zile în urmă, la mitingul electoral din Wisconsin, când a spus că pacienții ”care mor din alte cauze sunt raportaţi decedaţi din cauza Covid”.

Preşedintele Donald Trump a spus că sistemul american de raportare e „pe dos” faţă de cum e în alte ţări.

În Statele Unite, dacă o persoană are o situaţie de sănătate critică şi se infectează cu coronavirus, decesul va fi pus pe seama Covid. În acest fel, spitalele şi doctorii iau mai mulţi bani, spune preşedintele.

Sistemul de raportare în această ţară nu e în regulă. Dacă cineva e grav bolnav de inimă, aproape de moarte, şi se îmbolnăveşte de Covid, America raportează moarte de Covid, alte ţări raportează decesul din cauza problemei de inimă. Trebuie să investigăm lucrurile, sunt un pic pe dos„, a declarat Trump, potrivit Mediafax.

Preşedintele le-a spus suporterilor din Wisconsin care a fost tratamentul minune care l-a pus pe picioare, în urma infectării cu coronavirus. „Mi-au dat Regeneron şi m-am trezit următoarea zi simţindu-mă ca Superman. Mi-am rupt cămaşa„, a adăugat președintele american.

American Medical Association a condamnat afirmațiile potrivit cărora medicii cresc nejustificat numărul pacienților cu Covid-19 pe care îi tratează – numind astfel de zvonuri „rău intenționate, revoltătoare și complet eronate”.

Afirmația conform căreia medicii – în plină criză de sănătate publică – raportează mai mulți pacienți cu COVID-19 sau mint pentru a-și acoperi buzunarele este o acuzație rău intenționată, revoltătoare și complet greșită. De-a lungul acestei pandemii, medicii, asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie și-au riscat sănătatea, siguranța și viața pentru a-și trata pacienții și a învinge un virus mortal„, a spus dr. Susan Bailey, președintele asociației, citată de CNN.

Până vineri seară, peste 90.000 de americani au fost diagnosticați cu Covid-19 și au fost raportate cel puțin 929 de decese, potrivit unui bilanț făcut de Universitatea Johns Hopkins. Două state, Dakota de Sud și Wyoming, au raportat cele mai mari bilanțuri zilnice ale morților joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here