Tusk: UE e deschisă, dar nu e convinsă de planul lui Boris Johnson

Uniunea Europeană este deschisă, dar nu este convinsă de noile propuneri făcute de Boris Johnson pentru modificarea acordului de Brexit, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Declarația a venit sub forma unui mesaj pe Twitter pe care polonezul l-a transmis după ce a vorbit cu premierii Marii Britanii și Irlandei. Lui Leo Varadkar, Donald Tusk i-a transmis că UE va fi alături de Irlanda.

Președintele CE se alătură unei liste în creștere de oficiali europeni care și-au exprimat rezerve vizavi de propunerile finale ale Londrei. Jean-Claude Juncker a spus că planul lui Boris Johnson repre un progres, dar că mai este de lucru. Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, a afirmat că mai sunt necesare discuții înainte să-și spună punctul de vedere. În schimb, Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European în cazul Brexit, a transmis că nu se poate lucra pe varianta britanicilor.

Boris Johnson ar vrea să ajungă la un acord cu europenii la summitul UE din 17 octombrie. Premierul britanic a spus că dacă propunerile lui nu sunt agreate, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, fără acord.

Conform planului său, toată Marea Britanie (adică inclusiv Irlanda de Nord), părăsește Marea Britanie la 31 octombrie 2019, când începe perioada de tranziție, până la 31 decembrie 2020. Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va părăsi toate instituțiile și structurile UE, inclusiv uniunea vamală, Curtea Europeană de Justiție și acordurile legate de securitate.

Și aici intervine marea schimbare față de planul May. Irlanda de Nord va părăsi uniunea vamală în o dată cu restul țării, dar va continua să respecte normele europene pentru încă patru ani. Astfel, standardele UE vor continua să se aplice în toată insula Irlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here