Ucraina acuză Rusia că vrea ”să destabilizeze” Transnistria. Podoliak îndeamnă Chişinăul să aştepte ”invitaţi”, militari ruşi

Kievul acuză marţi Moscova de faptul că încearcă să ”destabilizeze” regiunea separatistă moldoveană Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, în urma unei serii de explozii care alimentează o extindere a războiului din Ucraina în Republica Moldova, relatează AFP, citată de News.ro.

”Rusia vrea să destabilizeze regiunea (separatsită moldoveană) Transnstria, ceea ce sugerează că (Republica) Moldova ar trebui să se aştepte să primească «invitaţi»”, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak (foto).

Negociatrul-şef ucrainean în negocieri cu Rusia se referă astfel la militari ruşi, care au invadat Ucraina la 24 februarie.

Pe de altă parte, preşedinta moldoveană Maia Sandu a îndemnat marţi la ”calm” şi a anuţat măsuri în vederea unei consolidări a securităţii acestei ţări care se învecinează cu Ucraina, în urma unei serii de explozii în regiunea moldoveană separatistă prorusă Transnistria.

 

”Este vorba despre o tentativă de creştere a tensiunilor”, a denunţat Sandu.

”Ne îndemnăm cetăţenii să rămână calmi şi să se simtă în siguranţă”, a îndemnat ea, în urma unei reuniuni a Consiliului Naţional moldoveam de Securitate.

Maia Sandu a anunţat în urma acestei şedinţe o consolidare a controalelor în transporturi şi a patrulelor la frontieră.

Pe de altă parte, ”consiliul transnistrean de securitate” a declarat marţi o alertă roşie pe o perioadă de 15 zile în Transnistria, din cauza unei ameninţări teroriste.

”Preşedintele” transnitrean Vadim Krasnoselski a convocat această reuniune de urgenţă, în urma unui atac cu lansatorul de grenade asupra sediului ”consiliului de securitate al statuluitransnistrean” la Tiraspol, luni, urmat, marţi de explozii la centrul radio Maiak, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Ceremonii de 9 mai, cu ocazia faimoasei ”Zi a Victoriei”, foarte populare în Rusia, au fost anulate în Transnistria, ca măsură de securitate, au anunţat autorităţile transnistrene proruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here