Ucraina anunță că înaintarea rusă a „încetinit considerabil” / Ce se întâmplă în zonele ocupate

Rusia şi-a continuat marţi ofensiva în nordul, sudul şi estul Ucrainei, dar ritmul înaintării sale a încetinit în prima parte a celei de-a treisprezecea zile de război, a informat Statul Major General al armatei ucrainene într-un comunicat, citat de EFE şi Unian, preluate de Agerpres.

„Adversarul îşi continuă operaţiunea ofensivă, dar ritmul de înaintare a trupelor sale a încetinit considerabil”, semnalează Statul Major pe pagina sa oficială de Facebook. „Forţele ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni de apărare în zonele operaţionale de sud, est şi nord”, adaugă acesta.

Statul Major al forţelor armate ucrainene evocă în acest sens apărarea oraşului Cernigov (nord), operaţiunile în desfăşurare în direcţia Severski, la periferia Kievului, la Sumî (nord-est) şi în suburbiile oraşului Mikolaiv (Nikolaev, sud), situat între Herson şi oraşul-port Odesa.

În alte zone, are loc o „operaţiune de stabilizare”, indică înaltul comandament.

În regiunile Harkov (est), Sumî, Cernigov şi Kiev au loc jafuri, violenţe împotriva localnicilor, confiscări de locuinţe, folosirea hangarelor agricole pentru parcarea echipamentelor militare, denunţă Statul Major General al Forţelor armate ucrainene.

În perimetrul regiunilor Herson şi Mikolaiv, care sunt ocupate de ruşi, potrivit acestuia, trupele ruse „folosesc unităţi de luptă psihologică pentru a influenţa populaţia locală”.

„Conform informaţiilor disponibile, au fost create până la 10 grupuri psihologice tactice cu obiectivul de a desfăşura activităţi de propagandă în rândul populaţiei locale”, consemnează înaltul comandament militar, care adaugă că Rusia intimidează populaţia din partea de nord a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014. „Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) creează grupuri de lucru pentru activităţi cu populaţia, în special pentru a identificarea rezistenţei”, potrivit aceluiaşi comunicat.

Ce se știe despre mercenarii Wagner, trimiși să-l omoare pe Zelenski. Legăturile cu Putin și atrocități comise în Siria și Africa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here