Ucraina avertizează că Transnistria va fi folosită drept „trambulină” pentru o eventuală agresiune rusă în Moldova

Oficialii ucraineni ai apărării au declarat vineri că Rusia folosește un depozit de muniții din Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei, pentru a introduce arme peste granițele sale, informează Fox News

Transnistria, care se învecinează cu regiunea Odesa din Ucraina, a devenit un nou punct fierbinte în războiul președintelui rus Vladimir Putin, deoarece acesta caută nu numai să cuprindă estul și sudul Ucrainei, dar a amenințat că va invada și Moldova în continuare.

În urmă cu treizeci de ani, Federația Rusă a ocupat teritoriul Transnistriei. În fiecare an au loc exerciții de mobilizare cu un grup operativ al trupelor ruse staționat în această zonă”, a declarat vineri Vadym Skibitsky, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Skibitsky a spus că trupele ruse se antrenează cu forțele locale separatiste pentru operațiuni defensive și contraofensive folosind muniție depozitată într-un depozit din satul Cobasna, care împarte granița cu regiunea Odesa a Ucrainei.

„O parte din muniție este folosită pentru antrenament de luptă, o parte – conform informațiilor militare – pentru contrabandă”, a spus Skibitsky.

Ministerul Apărării al Ucrainei a avertizat vineri că acțiunile recente ale Rusiei arată că aceasta caută să folosească Transnistria ca „trambulină pentru agresiune” pentru a ataca Ucraina din altă direcție și, eventual, pentru a lovi Moldova.

Ministerul a anunțat la începutul acestei săptămâni că forțele separatiste susținute de Rusia din Transnistria recrutează bărbați pentru armata lor – o mișcare care a precedat două presupuse „atacuri teroriste”, în regiune, în această săptămână.

Oficiali ucraineni și unii moldoveni au acuzat Moscova că se află în spatele atacurilor, pentru a oferi un pretext pentru desfășurarea forțelor ruse, sub pretextul unei misiuni de „menținere a păcii” – un scenariu similar pe care l-a aplicat Rusia și în Ucraina.

Rusia a menținut o forță „de menținere a păcii” în regiunea transnistreană de când a fost încheiat un acord de pace din 1992 între guvernul moldovean și oficialii regionali.

„Monitorizăm situația din Transnistria”, a declarat Skibitsky vineri, menționând că acum există o „luptă serioasă” între oficialii moldoveni și „serviciile speciale ale Federației Ruse”.

Actele teroriste comise pe teritoriul Transnistriei au avut ca scop obligarea conducerii transnistrene să accepte extinderea prezenței trupelor ruse”, a adăugat el. „Scopul principal este să mențină regiunea complet sub controlul Moscovei, așa cum încearcă de 30 de ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here