Ucraina este în pragul catastrofei, avertizează ministrul Sănătății din țara vecină

Ucraina se îndreaptă spre un dezastru sanitar din cauza intensificării epidemiei de coronavirus, a avertizat marţi ministrul Sănătăţii, citat de AFP. ”Am trecut de punctul din care nu mai există întoarcere şi ne apropiem de o catastrofă”, a declarat Maxim Stepanov în parlamentul de la Kiev, scrie Agerpres.

‘Ce e mai rău abia urmează (…) În caz de ocupare a 100% din paturi, va trebui să triem’ pacienţii pentru a-i trata ‘cu prioritate pe cei care au şanse mai mari de supravieţuire’, a arătat oficialul.

Marţi, în Ucraina s-a înregistrat un nou record: 8.899 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în 24 de ore, din care 1.207 de bolnavi internaţi, la o populaţie de aproape 40 de milioane. În spitalele din ţară există peste 52.000 de paturi pentru COVID-19, dar peste 67% sunt deja ocupate, conform datelor ministerului sănătăţii.

Opoziţia l-a criticat pe Stepanov pentru modul în care gestionează criza şi a cerut să fie destituit. Ministrul a dat însă vina pe ‘neglijenţa flagrantă’ a populaţiei faţă de măsurile de prevenire, în special faţă de portul măştii şi distanţare. Confruntat cu insuficienţa personalului, ministerul sănătăţii încearcă să angajeze medici stagiari şi studenţi, a subliniat el.

Presa ucraineană relatează despre numeroase demisii din sectorul sanitar, din cauza lipsei mijloacelor de protecţie, a suprasolicitării şi a salariilor prea mici.

Autorităţile ucrainene au creat un fond special pentru combaterea coronavirusului, dar – conform presei – din cele 840 de milioane de euro cheltuite, aproape jumătate au fost de fapt folosite pentru repararea şoselelor, în cadrul unui proiect susţinut de preşedinţie.

Bilanţul oficial al epidemiei este în prezent de 411.000 de cazuri, din care peste 7.500 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here