UE, îngrijorată de traficul de arme din Ucraina, îşi întăreşte cooperarea cu Republica Moldova

Foto: Wikimedia

Uniunea Europeană a anunţat luni întărirea cooperării cu Republica Moldova pentru a o ajuta să controleze frontiera cu Ucraina şi să prevină riscul de trafic de arme din această ţară aflată în război, europenii îngrijorându-se de pericolul de a vedea deturnat materialul militar furnizat de occidentali, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Cu ocazia unei reuniuni la Praga a miniştrilor de interne din UE împreună cu omologii lor moldovean şi ucrainean, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat crearea unui ‘hub de sprijin pentru securitatea internă şi gestionarea frontierelor în Republica Moldova’, ţară candidată la UE.

Este vorba despre un cadru de schimburi de informaţii şi de cooperare de poliţie pe teren, implicând statele UE, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi agenţiile Europol şi Frontex. La prima reuniune, prevăzută luni şi dedicată problemei traficului cu arme de foc, participă 12 state membre.

‘Avem unele indicii’ despre un trafic, a declarat Ylva Johansson. ‘Ştim câte arme sunt în Ucraina şi, desigur, nu toate sunt mereu în mâini bune’, a adăugat ea, fără alte precizări.

Uniunea Europeană este îngrijorată să vadă repetându-se scenariul din războiul din fosta Iugoslavie. ‘Avem încă probleme cu traficul de arme (din această regiune) în beneficiul crimei organizate, care alimentează violenţa reţelelor infracţionale în Uniunea Europeană’, a arătat comisarul suedez. ‘Prin urmare, trebuie să ne pregătim împreună încă de la început’, a subliniat ea.

Pe lângă acest trafic, arme provenite din fosta Iugoslavie s-au regăsit şi în mâinile unor jihadişti care au comis atacuri în ultimii ani în Europa Occidentală, precum în cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015.

‘Ne implicăm la frontiera cu Republica Moldova, pentru că pe acolo traficul de arme poate veni în principal’, a afirmat directorul general interimar al Frontex, Aija Kalnaja.

Cooperarea cu Republica Moldova priveşte de asemenea lupta împotriva reţelelor de trafic de migranţi, a traficului de droguri şi a terorismului.

‘Organizaţiile infracţionale se implică în ceea ce este rentabil, nu contează că este vorba despre comerţul cu persoane sau cu arme, atât timp cât le aduce profit. Ele sunt extrem de flexibile, agile şi noi trebuie să fim la fel’, a comentat Aija Kalnaja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here