UE, întârziere de 7 săptămâni în calendarul vaccinării de Covid şi pierderi de 123 miliarde euro

Sursa: Pixabay

Uniunea Europeană înregistrează în prezent o întârziere de şapte săptămâni în calendarul vaccinării împotriva covid-19 – mai mare decât la începutul lui februarie, când întârzierea era de cinci săptămâni. Acest lucru ar putea provoca pierderi Celor 27, estimate la 123 de miliarde de euro, în 2021, potrivit unui calcul făcut public, joi, de către asigurătorul de credit Euler Hermes, relatează AFP, preluată de News.ro.

UE şi-a stabilit ca obiectiv să vaccineze împotriva covid-19  70% din populaţia adultă până la ”sfârşitul verii”, un obiectiv care pare tot mai irealizabil.

O accelerare a ritmului vaccinării – necesară în atingerea atingerii acestui obiectiv – este afectată puternic de întârzieri în livrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford.

Euler Hermes evaluează întârzierea vaccinării cu şapte săptămâni inclusiv în Franţa, o întârziere care urmează să crească. Potrivit asigurătorului de credit, ”fiecare săptămână de întârziere în vaccinare ar putea costa economia franceză trei miliarde de euro. 

Dificultăţile în aprovizionarea cu vaccin urmează să domine summitul Celor 27 de joi, prin videoconferinţă.

Comisia Europeană (CE) a consolidat un mecanism de control al exportului de vaccin împotriva covid-19 instituit în ianuarie, criticat atât de către Regatul Unit, vizat, cât şi de unele state membre UE, care se tem de măsuri de retorsiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here