UE se mobilizează pentru a ajuta Ucraina după un atac cibernetic vizând site-uri guvernamentale

Sursa: Pixabay

Ununea Europeană (UE) condamnă un atac cibernetic, vineri, vizând mai multe site-uri guvernamentale ucrainene şi mobilizează toate mijloacele pentru a ajuta Kievul, a anunţat, la Brest, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Am convocat o reuniune de urgenţă a ambasadorilor Comitetului Politic şi de Securitate al UE pentru a vedea cum putem acţiona şi ce asistenţă tehnică să oferim Ucrainei”, a anunţat Josep Borrell, care prezidează o reuniune informală a minisştrilor de Externe din UE la Brest, în vestul Franţei.

Acest atac cibernetic are loc în contextul unor tensiuni între Kiev şi Moscova şi unui impas în negocieri ale Occidentului cu Rusia în vederea evitării unui nou război în Ucraina.

”Atacul nu poate fi imputat, pentru că nu avem probe, dar ne putem imagna” cine se află în spatele lui, a subliniat Josep Borrell.

”Acesta este exact genul de lucruri de care ne temem,  acest gen de atacuri cibernetice hibride”, a deplâns ministrul suedez de Externe Ann Linde.

”Trebuie să vedem cine este de vină şi să fim foarte fermi în reacţia noastră”, subliniază ea.

Omologul său german Annalena Baerbock nu a dorit să reacţioneze.

”Nune putem pronunţa încă”, a declarat ea.

Annalena Baerbock urmează să efectueze ovizită la Moscova ”săptămâna viitoare”, în vederea unor întâlniri ”la toate nivelurile”.

”Diplomaţia, mai ales în momente de criză, se caracterizează printr-o mare perseverenţă, o mare răbdare şi nervi solizi”, a comentat ea.

Nicio ”scurgere de date personale” nu s-a constatat imediat, în urma atacului cibernetic vizând site-uri guvernamentale în Ucraina, au anunţat vineri serviciile ucrainene de informaţii.

SUA, „pregătite pentru orice fel de scenariu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here