Ukrainegate | Viktor Orban a influențat părerea lui Trump despre Ucraina

Întâlnirea lui Donald Trump cu Viktor Orban din Biroul Oval a influențat părerea președintelui american despre Ucraina, a scris New York Times. Premierul ungar, unul dintre cei mai virulenți critici ai Kievului, i-a confirmat lui Donald Trump toate lucrurile rele pe care le-a auzit despre Ucraina de la avocatul său personal, Rudy Giuliani, dar și de la Vladimir Putin.

Viktor Orban a fost primit la Casa Albă pe 13 mai, în ciuda opoziției puternice din partea lui John Bolton, pe atunci consilier pe securitate națională, și a Fionei Hill, consilierul lui Bolton pentru afaceri eurasiatice și rusești. Aceștia doi au spus că premierul ungar nu merita această onoare, deoarece ar fi fost un succes diplomatic pentru un lider autocrat ostracizat de mulți dintre omologii săi europeni.

Dar Mick Mulvaney, șeful de cabinet al lui Donald Trump, îi aprecia pe Viktor Orban grație sprijinului acestuia pentru creștinii din Orientul Mijlociu. Iar Mick Mulvaney a avut câștig de cauză

În timpul conversației cu Viktor Orban, Donald Trump a fost expus la o critică dură la adresa Ucrainei. Asta chiar în timp ce Giuliani punea presiuni pe noul guvern de la Kiev să obțină informații compromițătoare despre democrați.

Premierul de la Budapesta a acuzat Ucraina că oprimă minoritatea maghiară și că are un guvern semifascist. Orban i-a mai spus lui Trump că a încercat să blocheze contacte importante dintre Kiev, UE și NATO, a scris New York Times.

La 10 zile după întâlnirea cu Viktor Orban, Donald Trump s-a întâlnit cu delegația pe care a trimis-o la inaugurarea lui Volodimir Zelenski. Rick Perry, Kurt Voelker, pe atunci trimis special pentru Ucraina, și Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, l-au asigurat pe președintele american că Zelenski este un reformist care merită sprijin american.

Dar Trump a exprimat o îndoială profundă, spunând că ucrainenii sunt „oameni teribili” care „au încercat să-l doboare” în timpul alegerilor din 2016, a notat cotidianul newyorkez.

Vizita lui Viktor Orban la Casa Albă a fost menționată în timpul unei mărturii depuse în fața comisiei care anchează cazul Ucraina pentru suspendarea lui Donald Trump. Cel care a vorbit a fost George P. Kent, adjunctul asistentului secretarului de stat responsabil cu politica vizavi de Ucraina.

Întâlnirea cu Viktor Orban și conversația telefonică din 3 mai cu Putin prezintă un interes deosebit pentru comisia de anchetă a Camerei Reprezentanților, care încearcă să afle cum a ajuns Donald Trump să pună presiune pe Ucraina să anchete democrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here