Un artist român expune la Bienala de la Veneția lucrări despre muncă și condiția umană. „Ce este munca” și cine este Șerban Savu

Mă interesează realitatea. Viața reală îmi dă energie și mă motivează. Pentru mine arta nu e un joc intelectual care face referire la el însuși. E alt joc intelectual, conectat direct la priza realității, a vieții imediate”, spune despre sine artistul Șerban Savu.
Pictorul clujean va reprezenta România la ediția din acest an a Bienalei de la Veneția, cât și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
Sub genericul „Ce este munca” expoziția pictorului Șerban Savu îl are curator pe un alt clujean, Ciprian Mureșan și este proiectul câștigător al concursului organizat de Ministerul Culturii pentru Bienala de la Veneția.
„Participarea României la Bienala de Artă de la Veneția este o declarație constant reînnoită de apartenență la cultura europeană și mondială. Ministerul Culturii susține în mod tradițional prezența românească la Bienala de la Veneția, unul dintreț cele mai prestigioase evenimente culturale din lume, iar în acest an pentru realizarea expoziției «Ce este munca», proiectul câștigător al concursului organizat de Ministerul Culturii pentru Bienala de la Veneția am alocat o sumă în creștere față de cea de anul trecut. Sunt ferm convinsă că prin susținerea acestui proiect, prin sprijinirea artei și încurajarea artiștilor reușim să construim punți peste granițe, să conectăm oameni și idei, și să descoperim firescul, dar și ineditul din noi toți”, declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul Turcan va participa, de asemenea, la conferința de presă dedicată proiectului.
Alături de reprezentanți ai Institutului Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și artiști români recunoscuți la nivel internațional vor fi discutate prioritățile culturale comune, precum promovarea și susținerea artei și culturii românești în străinătate.
„Ce este munca” și cine este Șerban Savu
Expoziția „Ce este munca” de Șerban Savu se va desfășura la Pavilionul Național din Giardini della Biennale și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Proiectul artistului Șerban Savu „Ce este munca”, curatoriat de Ciprian Mureșan, este o reflecție amplă a iconografiei complexe a muncii și timpului liber, inspirată de realismul istoric, de ideologia sa și de arta de propagandă din Blocul de Est, transmit organizatorii.
Artist care trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, Șerban Savu este fiul scriitorului Tudor Dumitru Savu. El s-a declarat interesat de multiplele sensuri ale realității vizibile, pictează imaginea lumii din jurul său, văzută prin filtrul istoriei artei.
Răspunzând temei generale a celei de-a 60-a Expoziții Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia „Străini pretutindeni”, senzația dezorientării într-un purgatoriu politic și economic, întâlnită adesea în multe dintre picturile lui Șerban Savu, este „o reflecție a dislocării și a dorului de casă asociate cu munca în străinătate – ruptura dintre muncă și simțul apartenenței”.
Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va fi astfel transformată într-un atelier de mozaic, devenind un spațiu de producție ce duce mai departe tradiția manufacturieră locală a micilor ateliere venețiene.
Ea va găzdui, de asemenea, un program de dezbateri publice pe teme ce merg de la istoria artei mozaicului până la teoriile muncii din antropologia, economia și filosofia contemporană, ecologia și societatea post-muncă, coordonate de Ovidiu Ţichindeleanu, critic cultural stabilit în Chișinău.
Șerban Savu (n.1978) trăiște și lucrează la Cluj-Napoca, unde a absolvit Universitatea de Artă i Design (2001).
Artistul a beneficiat de o bursă de cercetare postuniversitară de doi ani la Veneția. Pictura figurativă a lui Savu surprinde existența cotidiană, anonimă și reală a oamenilor din proximitatea lui, în relație cu istoria recentă, dar și cu reperele istoriei artei.

Lucrările lui Savu au fost expuse la Centre Pompidou, Paris; Fondazione Nicola Del Roscio, Roma; Galeria Rudolfinum, Praga; Museo Pietro Canonica a Villa Borghese, Roma; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Le Lait

Centre D’art Contemporain, Albi; Plateau, Samsung Museum of Art, Seul; Arken Museum of Modern Art, Ishoj; Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here