Un avion cargo cu o încărcătură misterioasă și opt persoane la bord s-a prăbuşit în nordul Greciei. Experţi ai Comisiei pentru energie atomică vor utiliza o dronă pentru a examina epava

Toţi cei opt ocupanţi ai unui avion cargo care s-a prăbuşit în Grecia, sâmbătă seară, au murit, informează AFP, citată de News.ro.

Avionul, un Antonov An-12, decolase în cursul zilei din oraşul sârb Nis şi se îndrepta spre capitala Iordaniei, Amman. Pilotul ar fi cerut permisiunea de a efectua o aterizare de urgenţă în Kavala, nord-estul Greciei, din cauza problemelor la motor. Avionul s-a prăbuşit în cele din urmă în apropierea satului Paleochori, într-o zonă nelocuită la aproximativ 40 de kilometri de aeroport. La bord erau opt persoane. Niciuna dintre ele nu a supravieţuit accidentului.

Diverse mass-media au susţinut că avionul transporta arme şi/sau muniţie pentru Ucraina, în special pentru că martorii au spus că au fost auzite mai multe explozii la scurt timp după accident.

Oficial, încă nu se ştie ce marfă transporta avionul. Pompierii şi serviciile de urgenţă s-au deplasat iniţial la faţa locului, dar apoi s-au retras în aşteptarea sosirii unor echipe speciale, după ce doi salvatori au fost transportaţi la spital din cauza problemelor respiratorii. De asemenea, tuturor jurnaliştilor şi oamenilor prezenţi li s-a ordonat să părăsească imediat zona.

O dronă urma să examineze duminică epava avionului cargo Antonov care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, serviciile de urgenţă neputându-se apropia de locul impactului din cauza încărcăturii periculoase, transmite AFP, citată de Agerpres.

Canalul de televiziune publică ERT a informat că avionul era exploatat de o companie aeriană ucraineană.

Experţi ai Comisiei pentru energie atomică din Grecia vor utiliza drona pentru a se putea apropia de epava avionului, ţinând cont de toxicitatea încărcăturii sale nespecificate.

Sâmbătă seară, localnicii de pe o rază de 2 kilometri în jurul locului prăbuşirii au fost sfătuiţi să rămână în case şi să poarte măşti. Doi pompieri erau spitalizaţi duminică prezentând dificultăţi de respiraţie din cauza fumului toxic.

Serbia a confirmat duminică decesul celor opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit în nordul Greciei sâmbătă seară, după ce decolase din oraşul sârb Nis, transmite AFP.

Confirmarea a fost făcută de către ministrul sârb al apărării Nebojsa Stefanovic.

Acesta a adăugat că avionul transporta aproximativ 11 tone de armament, în special proiectile de mortier, cu destinaţia Bangladesh. Exportatorul era compania privată sârbă Valir.

Anterior duminică dimineaţă, postul public de televiziune grec ERT a anunţat că toţi cei opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, şi-au pierdut viaţa. Aparatul de zbor, un Antonov An-12, aparţinea companiei ucrainene Meridian.

”În privinţa identităţii membrilor echipajului, cred că sunt şi ucraineni, dar nu dispunem de informaţii confirmate pe acest subiect; ei nu sunt sârbi”, a precizat Stefanovic într-o conferinţă de presă.

Avionul decolase de pe aeroportul din Nis (sudul Serbiei) sâmbătă în jurul orei locale 20:40 (18:40 GMT).

Ministrul sârb a insistat pe faptul că este vorba despre o tranzacţie încheiată cu Ministerul Apărării din Bangladesh ”în acord cu regulile internaţionale”.

”Din păcate, unele media au făcut speculaţii legate de faptul că acest zbor ar transporta armament cu destinaţia Ucraina, ceea ce este complet fals”, a subliniat Nebojsa Stefanovic. El a explicat că începând din 2016 Serbia nu a dat nicio autorizaţie pentru vreun export de arme către Ucraina sau către Rusia.

Avionul cargo s-a prăbuşit sâmbătă seară în apropiere de localitatea Paleochori Kavalas. Mai mulţi martori au văzut avionul în flăcări şi au auzit explozii, potrivit agenţiei de presă Athens News.

Conform presei elene, pilotul a raportat probleme la motor şi a cerut autorizarea aterizării de urgenţă pe aeroportul din Kavala, însă aparatul de zbor nu a reuşit să facă această manevră şi s-a prăbuşit la aproximativ 40 de kilometri de aeroport.

În cădere avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din zonă rămânând temporar fără energie electrică.

Ruta de zbor detaliată pe Flightradar24 a arătat că avionul ajunsese în zona peninsulei Halkidiki înainte de a se întoarce şi a se îndrepta spre Kavala.

Surse: News.ro, Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here