Un cadru sanitar de la Nădlac 2 a răbufnit. Despre o categorie de români care așteaptă la graniță: „Infracționalitatea va crește semnificativ”

Foto: Vlad Roșca

Un angajat al clinicii MedLife-Genesys din Arad descrie cu indignare atmosfera din zona de carantină de la segmentul de frontieră Nădlac 2, unde în ultimele zileu au fost cozi lungi de mașini cu români care se întorc în țară.

„Seara a inceput cu o liniste deplina… la frontiera Nadlac 2 erau doar lumini rosii-albastre. Era linistea dinaintea furtunii… initial credeam ca am scapat de infern si zambeam satisfacuti. Parca ne spuneam in minte: «noaptea aceasta va fi liniste»”, își începe relatarea Vlad Roșcac într-o postare pe Facebook.

Redăm integral postarea:

„Pe la 3 si ceva, tarziu in noapte… din departare se vad sute de faruri. Parca un oras luminos se apropia de noi. In cateva minute erau aliniati pe 4 coloane… erau kilometri de faruri. Stiam de unde incepe dar nu unde se termina.

A inceput haosul!

Echipa politiei de frontiera, jandarmeria, echipajele de politie pregatite de escorta si noi toti medicii impreuna cu asistenti ne-am mobilizat cum trebuie. Fluxul continu si volumul mare de lucru era de asteptat
.

Dupa cateva minute insa am realizat ca nu lupti aici doar cu epidemia de Covid19 ci cu indolenta, nesimtirea si lipsa de respect a celor ce au intrat in tara. O lipsa de respect fata de noi si fata de intreaga Romanie.

Aroganta, superficialitate… lipsa de educatie si de rusine… toate au fost prezente. Nu a contat nimic… izolarea, carantina… riscul de a fi bolnavi si de a imbolnavi oameni… toate erau un pret mic in comparatie cu dorinta de a intra in tara. Pentru ei nu au contat romanii ci doar Romania vazuta ca ultima oportunitate si sansa. Infractionalitatea va creste semnificativ, nu avem nevoie de studii pentru a constata asta…. epidemia aceasta va deveni din problema principala… doar o problema asociata celor ce vor urma. 

Dupa o noapte de triaj, de frig, de stres…. am pornit spre case cu gandul sinistru la ceea ce va sa vina…. ei nu au mai fost pe aici de ceva vreme… ei nu inteleg ca Romania nu mai e doar un loc ci noi suntem Romania… cei ce tragem pentru tara asta.

P.s. nu vorbim de diaspora, nu vorbim de romani din strainatate care sunt exemplu de caracter si omenie.. ei nu au fost, ei nu vin, ei respecta… si noi ii respectam! Vorbim aici de cei carora nu le mai merge cu furturile, prostitutia si cersitul… despre asta vorbim si stiti bine!”.

Apelul MAE

Ministerul Afacerilor Externe a cerut Ungariei deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, pentru transportatorii de marfă, întrucât intrarea în România a camioanelor doar pe la Nădlac 2 ”s-a dovedit insuficientă, generând astfel blocaje semnificative”.

”În continuarea eforturilor întreprinse pentru soluţionarea blocajelor care au afectat libera circulaţie a persoanelor şi transportul de mărfuri spre România, ca urmare a închiderii frontierelor de către Ungaria în contextul epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Budapesta, a solicitat astăzi autorităţilor ungare deschiderea suplimentară a punctelor de trecere a frontierei de la Borş, Cenad şi Nădlac 1 pentru transportatorii de marfă având ca destinaţie România sau care tranzitează România. MAE precizează că, având în vedere evoluţiile recente, măsura adoptată de Ungaria de limitare a tranzitului de marfă printr-un singur punct de frontieră cu România, cel de la Nădlac 2, s-a dovedit insuficientă pentru asigurarea tranzitul de mărfuri, generând astfel blocaje semnificative”, a transmis, vineri seară, MAE.

MAE a subliniat că blocajele afectează inclusiv lucrătorii transfrontalieri şi a solicitat identificarea unei soluţii care să permită continuarea circulaţiei forţei de muncă transfrontaliere, fie că este vorba despre cetăţenii români cu domiciliul în Ungaria, care îşi desfăşoară activitatea în România, fie de cei provenind din judeţele din România, aflate la graniţa cu Ungaria, care au locuri de muncă pe teritoriul ungar şi care fac naveta zilnic, aceştia aflându-se în prezent în imposibilitatea continuării activităţii şi riscând să îşi piardă locurile de muncă.

”MAE a amintit, în sprijinul acestor demersuri, liniile directoare ale Comisiei Europene cu privire la managementul frontierelor în vederea protecţiei sănătăţii şi asigurării disponibilităţii bunurilor şi a serviciilor esenţiale, în contextul creat de virusul SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here