Un episod dintr-un serial cult britanic, retras de pe o platformă de streaming din cauza „insultelor rasiale”

Un serviciu de streaming britanic a anunţat vineri retragerea temporară a unui episod dintr-un serial cult din anii ’70, ”Fawlty Towers”, creat de John Cleese, membru fondator al grupului Monty Python, din cauza ”insultelor rasiale”, în plină mişcare anti-rasistă provocată de moartea lui George Floyd, informează AFP.

Serialul relatează aventurile unui proprietar de hotel, interpretat de John Cleese.

Într-o scenă celebră din episodul ”The Germans”, difuzat în 1975 de BBC, proprietarul hotelului exclamă adresându-se maiorului Gowen: ”Să nu zici nimic despre război!” înainte de a întâmpina turişti germani. Episodul conţine scene în care personajul maiorului face afirmaţii insultătoare faţă de echipa de cricket din Indiile de Vest, din Caraibe.

„Episodul conţine insulte rasiale şi, prin urmare, îl eliminăm pe perioada în care îl analizăm”, a explicat serviciul de streaming UKTV, o filială a BBC, precizând că acordă o ”atenţie deosebită impactului cuvintelor învechite”.

Intervievat de publicaţia australiană The Age, John Cleese a protestat faţă de această decizie, explicând că personajul maiorului, care a face remarcile despre echipa de cricket, era o ”fosilă veche”.

”Noi nu i-am apărat părerile, le-am luat în râs. Dacă oamenii sunt prea proşti să înţeleagă, ce putem spune?”, a spus el.

Cleese a scris pe Twitter: „BBC este condus acum de o combinaţie de oameni de marketing şi birocraţi mărunţi. Aş fi sperat ca cineva de la BBC să înţeleagă faptul că există două modalităţi de a face haz de comportamentul uman. Unul este să-l ataci direct. Celălalt este să ai pe cineva, cu siguranţă o figură amuzantă, care să vorbească în numele acestui comportament”.

„Deci deciziile BBC sunt luate de persoane a căror principală preocupare este aceea de a nu-şi pierde locurile de muncă… De aceea sunt atât de laşe, lipsite de curaj şi vrednice de dispreţ. Îmi închei pledoaria”, a mai scris actorul.

UKTV a precizat că serialul va fi din nou disponibil, cu ”îndrumări suplimentare”, în ”zilele următoare”, potrivit BBC.

Decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de un poliţist alb în Statele Unite, a fost urmat de proteste de amploare.

La începutul săptămânii, serviciile de streaming BBC şi Netflix au decis să retragă serialul umoristic britanic din anii 2000 ”Little Britain”, care conţine scene de ”blackface” – practică ce este considerată rasistă – în care actorii, care caricaturizează britanici de toate originile şi din toate mediile, printre aceştia şi femei de culoare, poartă machiaj închis la culoare.

Platforma americană HBO Max a retras temporar din catalogul său filmul clasic recompensat cu opt Oscaruri ”Pe aripile vântului”, pe motiv că ”înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”. Noua platformă intenţionează să facă din nou disponibilă online povestea lui Rhett şi a lui Scarlett, împreună cu elemente de context. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here