Un erou american al războiului din Bosnia, funcție înaltă la Pentagon. Povestea de supraviețuire a lui Scott O’Grady

Un fost pilot de vânătoare american, al cărui avion a fost doborât în Bosnia în 1995 şi care a supravieţuit şase zile fără a fi prins, a fost numit într-un post important în Departamentul Apărării, a anunţat marţi Pentagonul, potrivit Agerpres, care citează AFP.

În vârstă de 55 de ani, Scott O’Grady devine secretar adjunct al Apărării însărcinat cu securitatea internaţională.

În iunie 1995, căpitanul O’Grady a devenit erou naţional după ce a supravieţuit timp de şase zile într-o pădure în apropiere de Bihac, în nord-estul Bosniei, după ce avionul său F-16 a fost lovit de o rachetă sârbă în timpul operaţiunii „Deny Flight” („Interdicţie de survol”).

Catapultat la aproape 7.000 de metri altitudine, pilotul US Air Force a suferit doar o arsură uşoară la gât. El nu avea asupra sa decât resurse limitate de supravieţuire, însă pregătirea i-a permis să reziste folosind resurse din natură fără a fi luat prizonier, în ciuda căutărilor intense lansate de sârbi şi bosniaci.

El a fost recuperat de un comando al Marines în timpul unei operaţiuni riscante, sub tiruri de rachetă şi focuri de arme uşoare.

Scott O’Grady şi-a povestit aventura într-o carte, „Return with Honors”, devenită în 2001 un film, „Behind Enemy Lines” („În spatele liniilor inamice”).

El a primit mai multe medalii militare, printre care şi celebra „Purple Heart”.

După 12 ani şi 67 de misiuni de luptă, el a părăsit armata în 2001 şi a devenit „consultant, investitor şi antreprenor”, conform scurtei biografii transmise de Pentagon.

Scott O’Grady a fost unul dintre oratori în timpul Convenţiei Republicane din 1996 de la San Diego, în California. Instalat în Texas, el a candidat pentru scurt timp pentru un loc în senatul acestui stat în 2011 din poziţia de candidat republican.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here