Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi „cel mai bun lucru care i se poate întâmpla”.

Și asta pentru că, în caz contrar, susțînători loiali ai generalului ucis l-ar putea „tăia în bucăți”, a transmis marți site-ul agenției de știri Eslahat, potrivit Reuters, citată de ziare.com.

Ayatollahul Ahmad Alamolhoda, care conduce rugăciunile de vineri din Mashhad (est), oraș sfânt al siitilor, s-a referit la generalul Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu drona american pe 3 ianuarie, în apropierea aeroportului din Bagdad.

Ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost reținut sâmbătă pentru scurt timp, fiind acuzat de participare la un protest ilegal.

Macaire a dat asigurări că a participat la o adunare de veghe în memoria victimelor prăbușirii unui avion civil ucrainean, doborât „din eroare” de forțele armate iraniene.

Luni, Foreign Office l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a exprimă „obiecții vehemente” după scurtă arestare a ambasadorului sau la Teheran, apreciind că „este vorba despre o încălcare inacceptabilă a Convenției de la Viena”.

Duminică, manifestanții au dat foc unui drapel britanic și altuia israelian în fața Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând „Moarte Marii Britanii”.

După ce a negat inițial, Iranul a recunoscut sâmbătă că forțele sale armate au doborât cu o rachetă avionul companiei Ukraine Internațional Airlines, provocând un val de indignare în țară. Au murit 176 de oameni, majoritatea iranieni și canadieni.

Iranul a subliniat că, în momentul lansării rachetei, apărarea să era în alertă din cauza unui posibil „conflict total” cu SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here