Alegeri prezidențiale 2019. Ce scrie presa internațională despre victoria lui Klaus Iohannis

Victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale din România a fost tratată pe larg de marile agenții de presă de pe glob.

AFP Pro-europeanul Iohannis a fost reales ca președinte al României

Klaus Iohannis, președintele în funcție, a obținut un nou mandat, ceea ce confirmă traiectoria pro-europeană a statului din partea de est a UE.

La 30 de ani după căderea comunismului, fostul profesor de fizică și reprezentant al centrului-dreapta, a câștigat peste 63%, după numărarea a 95% din voturi. Oponentul său, liderul PSD și fostul premier Viorica Dăncilă, a luat restul de 37 de procente, cel mai prost rezultat pentru istoria partidului său, care a dominat România post-comunistă.

„Promit să fiu un președinte al tuturor românilor. România modernă, europeană, normală a câștigat astăzi” a spus Iohannis în mod triumfător.

Reuters Președintele României, Iohannis, a fost reales

Președintele centrist al României, Klaus Iohannis, a câștigat alegerile prezidențiale de duminică, așa cum era de așteptat, strivindu-și adversarul social-democrat cu o promisiune de repornire a reformei în justiție încetinită de o succesiune de guverne PSD.

Associated Press / Vocea Americii Exit-poll-urile arată că Iohannis câștigă al doilea mandat după al doilea tur de scrutin

Klaus Iohanns a câștigat ușor al doilea mandat de președinte. Iohannis, un conservator, s-a confruntat cu șefa PSD și fost prim-ministru, Viorica Dăncilă. Iohannis a promis că continue eforturile de combatere a corupției și să întărească statul de drept în țara de circa 19,4 milioane de locuitori.

„România a câștigat! România modernă, europeană, normală a câștigat azi” a spus Iohannis în discursul susținut la sediul Partidului Național Liberal după ce a văzut exit-poll-urile. „Românii au fost eroii zilei de astăzi. Am mers la vot într-un număr impresionant iar acesta este cel mai important câștig al zilei. Primesc victoria de astăzi cu bucurie, mulțumire, modestie și cu credință în România” a spus fostul primar al Sibiului în vârstă de 60 de ani.

Deși nu are un rol executiv, președintele României a puteri semnificative de decizie în chestiuni de securitate națională și politică externă. Ales pe cinci ani, președintele poate să respingă persoana desemnată de partide ca premier sau propunerile venite de la guvern pentru funcții în justiție.

EFE Conservatorul Klaus Iohannis a fost reales ca președinte al României

Românii i-au dat un mandat clar conservatorului Klaus Iohannis, realegându-l pentru un al doilea mandat de președinte.

„Este o victorie importantă, cea mai clară victorie obținută vreodată împotriva PSD” a spus Iohannis la sediul PNL, pe care îl conduce, imediat după ce exit-poll-urile au arătat triumful său cu peste 66% din voturi.

Europa Liberă Iohannis obține o victorie mare în alegerile prezidențiale din România

Al doilea mandat al lui Iohannis ar putea să ajute la repunerea României pe traiectoria pro-europeană, după ani de zile de guvernare de stânga, marcați de corupție galopantă și de ceea ce mulți români au considerat un atac la adresa justiției.

„România modernă, România europeană, România normală a câștigat azi” a spus Iohannis după închiderea secțiilor de votare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here