Un interviu cu Olena Zelenska: „Cel mai înfricoșător lucru dintre toate este că le spune tuturor că vrea să fie soldat”

Sursa: Faceboo/Olena Zelenska

<< Sârma ghimpată, sacii de nisip și pozițiile de lunetist din complexul prezidențial al Ucrainei constituie un fundal dramatic pentru o ședință foto. Iar Olena Zelenska pare epuizată atunci când apare în cadru, purtând un costum lejer, de un albastru electrizant și ținând în brațe o pereche de tocuri înalte pe care să le poarte pentru fotografii. Prima Doamnă a Ucrainei recunoaște că este un  intervievat reticent >>, scrie The Economist

<< Este evident contrastul cu jumătatea ei dornică de aparițiile în media și mai veselă. Dar starea ei de spirit se intensifică atunci când o voce familiară, răgușită, strigă din spatele unei uși deschise: „Am auzit că ești în clădire”. Președintele zâmbește atunci când apare, apoi își adună puterile la vederea jurnaliștilor, pe care se pare că nu se aștepta să-i vadă. Timp de cinci minute, ședința foto devine Volodimir Zelenski show. „Am vrut să-mi văd soția și acum mă pui să lucrez”, glumește el, înainte de a se întoarce spre cameră. „Vrei fețele noastre, nu doar spatele?”

Avea să fie întotdeauna o aventură cu Volodimir, spune Zelenska, din momentul în care el și doi prieteni le-au cerut simultan în căsătorie pe Zelenska și pe două dintre prietenele ei, când călătoreau împreună, într-un microbuz alb, la vârsta de douăzeci și ceva de ani. „Fetelor, ascultați-mă, am discutat și asta se va întâmpla”, așa își amintește Zelenska, acum în vârstă de 44 de ani. Se iubeau din liceu și se întâlneau deja de opt ani, dar nu fusese dragoste la prima vedere, spune Zelenska. Ea nu este sigură că îi plăcea de el chiar de la început: „Era doar un băiat pe care îl știam, unul pe care îl văzusem crescând și trecând din clasa a șaptea în clasa a unsprezecea”. Pe cei doi i-au apropiat simțul umorului (al ei era mai bun decât al lui, spune ea) și de un grup comun de prieteni care au format ulterior Kvartal 95, compania de divertisment care l-a făcut celebru pe Volodimir. Nu se punea problema ca Zelenska să fie de acord sau nu cu propunerea din microbuz, cu atât mai puțin cu un unul care se pune în genunchi: „A fost soarta și toate astea”. Cele trei cupluri au ajuns să se căsătorească la o săptămână distanță, în vara lui 2003.

Ei crescuseră unul alături de celălalt, în Kirvoi Rog, un oraș industrial din sudul Ucrainei, acum situat aproape de prima linie a războiului. Își amintește de verile romantice alături de Volodimir și prietenii lor, ascultând muzică și petrecând pe malul râului. Alegerea lor pentru o carieră în comedie – ea scria scenariile, Volodimir le interpreta – i-a propulsat ulterior către luminile strălucitoare din Kiev, care de atunci a devenit casa lor. Acolo, soțul ei, care a jucat rolul unui profesor devenit președinte într-un celebru serial de televiziune, „Slujitorul poporului”, și-a lansat, în 2019, candidatura îndrăzneață la a deveni președinte adevărat. Nu se așteptaseră niciodată la ceea ce urma să se întâmple cu Ucraina. „Am fost naivi”, spune ea. „Ne-am gândit că putem câștiga prin muncă cinstită și prin învățarea din greșeli. S-a dovedit a fi mult mai complicat de atât”.

Era încă întuneric afară când Zelenska s-a trezit, pe 24 februarie 2022, crezând că a auzit focuri de artificii. Soțul ei se afla în camera de alături, deja îmbrăcat pentru a pleca. „A început”, a spus el și a plecat imediat. Zelenska rămăsese să le explice ce se întâmplă fiului ei, Kirilo, în vârstă de 9 ani, și fiicei, Oleksandra, de 17 ani. Și și-a spus că nu trebuie să plângă, în timp ce mergea pe coridor, tremurând. Dar când a ajuns în camerele copiilor și-a dat seama că erau deja treji și „știau totul”.

Ea le-a spus să se pregătească pentru o excursie la țară: „Trebuia să le arăt că totul era grozav, cool, că era o aventură”. Până la căderea serii, cei trei se aflau într-un loc secret, departe de capitală; o dureau obrajii după o zi de zâmbete false.

Prima doamnă spune că a supraviețuit în primele zile cu un amestec de adrenalină și valeriană, înainte ca aceasta din urmă să se epuizeze. Ea a încercat să nu se gândească la faptul că soțul ei este ținta numărul unu pentru echipele rusești de asasini – sau că ea și copiii ei sunt ținta numărul doi. „Profesioniștii” vor face tot ce e necesar pentru a fi toți în siguranță: „Am înțeles că nu am înțeles nimic, dar că sunt responsabilă pentru copii și trebuie să reacționez la situație”. La fel ca ucrainenii din întreaga țară, familia prezidențială s-a împărțit brusc pe criterii de gen. El s-a îmbrăcat în verde militar și și-a arătat lumii chipul de luptă. Ea vegheat în secret, având grijă de frontul de acasă.

De fiecare dată când se auzeau sirenele, Zelenska și copiii ei fugeau în adăpostul de bombe; sus și jos, iarăși sus și jos. Nu putea să adoarmă și își privea adesea copilul de nouă ani în timp ce dormea ​​sau se juca pe telefon. Odată a ațipit doar pentru a fi trezită de fiul ei. „Mamă”, a spus el, „e timpul pentru adăpost”. Mulți dintre prietenii ei – actori și scriitori – s-au înrolat în armată pentru apărarea teritorială a Ucrainei. Când soțul ei a introdus legea marțială, interzicând oricărui bărbat cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani să părăsească țara, multe femei au fugit cu copiii lor; alții, ca ea, au găsit un rol pe timp de război, departe de front.

Civilizația este o „peliculă subțire, care se rupe foarte repede”, spune Zelenska. Frica ei imediată cu privire la ceea ce ar putea face rușii – familiei ei, țării ei – s-a transformat într-o înțelegere iminentă legată de tot ceea ce este capabilă omenirea. „Ne-am gândit că toată lumea este la fel, că deceniile de umanitate din Europa au fost valorile după care trăim cu toții. S-a dovedit a nu fi cazul.” Știrile despre atrocitățile din Bucea, Cernihiv, Harkov și Mariupol au apărut ca un film prost, spune ea. „Este înfricoșător să realizezi că acest `smalț` subțire al civilizației nu este împărtășit de oamenii care trăiesc alături de noi, nu este împărtășit de monștrii din Bucea”. Și continuă: „Ce se întâmplă în Mariupol se poate întâmpla oriunde și oricând, în orice țară. Acum, chiar cred că orice este posibil”.

Pe măsură ce lumea a fost „trezită” de ororile războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a devenit un simbol al lumii libere. Mulți au remarcat evoluția sa extraordinară de la showman la om de stat internațional, dar Zelenska spune că nu a fost surprinsă de asta. „Volodimir a fost întotdeauna un om pe care m-am putut baza. Acest lucru a devenit pur și simplu mai evident pentru mai mulți oameni”. Înainte de război, ea obișnuia să o ia personal atunci când Volodimir era criticat. Dar el a fost întotdeauna suficient de curajos pentru a fi el însuși, spune ea. „Este o iluzie că un actor rămâne actor. El este cât de deschis poate fi o ființă umană. Îi pot citi pe chip ca dintr-o carte și sunt sigur că și tu poți”.

Cuplul nu s-a văzut timp de peste două luni. Precum alți ucraineni, Zelenska a urmărit discursurile zilnice ale soțului ei către națiune pe rețelele de socializare – a fost impresionată de ele chiar dacă, sugerează ea, produsul finit ar fi trebuit să aibă jumătate din lungime. „Volodimir spune mereu că îl critic prea mult, că nu-l laud niciodată suficient”, își permite ea un rar hohot de râs. A observat, de asemenea, barba soțului ei (tunsă de când s-a întors recent la Kiev). Barba îi amintea de vremuri mai fericite: vacanțele de vară când filmările se terminau și putea să se tundă. În vreme de război, însemna altceva.

Au vorbit regulat în timp ce se aflau la distanță, iar el a discutat cu copiii „despre tot felul de lucruri, chiar și nimicuri”. Dar Prima Doamnă a fost cea care a stat cu fiul ei în timp ce el își făcea temele și și-a convins fiica să treacă prin ultimul an de școală. Ea pregătea mesele, nu că asta ar fi o schimbare mare: soțul ei a fost întotdeauna un bucătar de weekend, un fel de „bărbat cu frigărui”.

Când Volodimir a devenit președinte, în 2019, Zelenska a luat inițiativele potrivite unei Prime Doamne: îmbunătățirea meselor școlare, promovarea culturii ucrainene, combaterea inegalității de gen. A avea un astfel de rol în timpul războiului a adăugat o serie unică de presiuni. Ea vorbește despre alții care se confruntă cu traume, dar și ea le simte. Nu i-ar dori nimănui asta. „Nimeni nu vrea să fie în mijlocul acestor evenimente teribile”, spune ea. A încetat să scrie scenarii – nu era momentul pentru comedie – și și-a adunat energiile pentru evacuarea copiilor vulnerabili și sprijinirea lor psihologică. Anul trecut, a convocat o rețea de Prime Doamne – acum a mobilizat acest grup pentru a ajuta la pregătirea tratamentului în străinătate pentru sute de copii bolnavi și răniți. În luna mai, Jill Biden a făcut o vizită surpriză în Ucraina; Brigitte Macron a întâmpinat un zbor de persoane evacuate, care soseau la Paris: „Avionul era plin de mame și copii îngroziți, iar faptul de a o vedea urcând la bord a fost un gest minunat”.

Zelenska își face griji că, odată cu fuga atâtor ucraineni în străinătate, o mare parte din potențialul țării a dispărut. Dar viitorul este aproape prea înspăimântător pentru a te gândi, spune ea. Deocamdată, fiecare ucrainean trebuie să protejeze ceea ce are, „să supraviețuiască și să trăiască cu orice preț”. La fel ca însăși Zelenska, mulți s-au întors deja din paradisurile lor și acum îndrăznesc să ducă o viață normală. Totuși, „ideea că este o vară obișnuită este o iluzie”. Războiul se dezlănțuie în est. Au loc atrocități. Și toată lumea știe că viața este pusă în așteptare, inclusiv a ei. Încă nu-și vede soțul mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână.

Precum alți părinți, Zelenska se teme pentru următoarea generație. Cei mai nefericiți își primesc copiii în pungi de cadavre. Zelenska știe că este norocoasă să-și aibă copiii aproape. Fiica ei este pe cale să împlinească 18 ani și în curând va merge la Universitate la Kiev. Fiul ei mai are de parcurs ceva înainte de a ajunge la această etapă: „Sper cu adevărat că, atunci când el va împlini 18 ani, vom fi trăit mulți ani într-o țară liberă și pașnică”, spune Zelenska. În prezent, viața – și Ucraina – par departe de asta. „Cel mai înfricoșător lucru dintre toate este că le spune tuturor că vrea să fie soldat”. >>

În China, criza sănătății mintale se agravează. Cum o alimentează guvernul comunist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here