Un nou incident în Marea Arabiei, după Mercer Street: Petrolier deturnat de forțe sprijinite de Iran

Forțe sprijinite de Iran sunt responsabile de deturnarea unui petrolier în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite, scrie Reuters, citând trei surse din cadrul securității maritime. Marina britanică raportase o „potențială deturnare” în aceeași zonă marți. 

Două dintre sursele citate de Reuters au identificat nava ca fiind Asphalt Princess, un transportor de asfalt și bitum sub pavilion Panama, care se afla în Marea Arabiei, în drum spre Strâmtoarea Ormuz, pe o rută pe care se desfășoară aproximativ o cincime din transportul maritim mondial de hidrocarburi.

Ministerul iranian de Externe anunțase în cursul zilei de marți că există rapoarte privind unele incidente de securitate care implică mai multe nave în apropierea coastelor Emiratelor Arabe Unite și a avertizat împotriva oricărui efort de a crea o „atmosferă falsă” împotriva Republicii Islamice.

Tensiunile au crescut în regiune după ce săptămâna trecută a avut loc un atac asupra unui petrolier aparținând unei companii israeliene în largul coastelor Omanului, atac soldat cu moartea a doi marinari, dintre care unul era român.

SUA, Israel și Marea Britanie au acuzat Iranul pentru atac, însă Teheranul a negat orice responsabilitate.

Marea Britanie a raportat, marţi, un nou incident maritim, în largul Emiratelor Arabe Unite, autorităţile britanice precizând că nu este vorba de un act de piraterie şi cerând evitarea zonei, informează agenţia Reuters.

Incidentul este o potenţială deturnare, au anunţat Forţele Navale britanice, fără a oferi detalii, conform agenţiei Associated Press. Flota militară a V-a a Statelor Unite, activă în Orientul Mijlociu, nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe tema incidentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here