În jur de 2.000 de susţinători ai unui partid ultranaţionalist şi pro-rus bulgar au mărşăluit joi prin centrul Sofiei, acuzând guvernul pentru restricţiile impuse în combaterea epidemiei de COVID-19, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Protestatarii au agitat drapele naţionale şi ale partidului Vazrajdane (Renaşterea), şi au strigat ‘Demisia’ şi ‘Mafia’, pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru faptul că guvernul de centru-dreapta, condus de Boiko Borisov, a prelungit restricţiile până la 14 iunie.

Marşul a fost primul protest public desfăşurat în Bulgaria după introducerea stării de urgenţă în urmă cu două luni. Şcolile, restaurantele şi barurile au fost închise, iar multe afaceri şi-au limitat sau oprit activitatea din cauza restricţiilor şi a cererii reduse.

Bulgaria a iniţiat o relaxare a măsurilor la sfârşitul lunii aprilie, dar menţine regulile de distanţare socială în spaţiile publice, precum şi frontierele închise.

Protestul de joi, organizat de partidul extraparlamentar Vazrajdane, care dispune de o susţinere de circa 1% la nivel naţional, a fost în general paşnic, încă câteva persoane au fost reţinute când au încercat să rupă cordonul de poliţie din jurul parlamentului.

Demonstranţii au acuzat guvernul că furnizează informaţii contradictorii şi gestionează incompetent criza COVID-19.

‘Nu credem că trebuie să trăim ca sclavi, ar trebui să trăim o viaţă normală. Răbdarea noastră s-a sfârşit şi vrem ca acest guvern să plece’, a spus Kostadin Kostadinov, liderul Vazrajdane.

Borisov se află la al treilea mandat de prim-ministru, iar partidul său GERB rămâne formaţiunea cu cel mai ridicat sprijin în rândul alegătorilor, conform celor mai recente sondaje, majoritatea bulgarilor aprobând măsurile care au limitat în bună măsură transmiterea coronavirusului.

Bulgaria a raportat până joi 2.100 de cazuri de infectare şi 99 de decese.

Potrivit cotidianului Trud de joi, citat de BTA, parchetul din Varna a deschis o anchetă împotriva lui Kostadin Kostadinov pentru fraudă.

La 30 martie, parchetul regional din Sofia anunţa că a lansat o procedură preliminară împotriva liderului Vazrajdane pentru provocare de tulburări şi alarmă nefondată în societate pe fondul stării de urgenţă. Parchetul s-a sesizat din oficiu după ce Kostadinov a declarat la o emisiune TV că măsurile antiepidemice ale autorităţilor sanitare sunt ‘propagandă pentru distragerea atenţiei şi nu sunt în interesul cetăţenilor’, şi a mai făcut afirmaţii neadevărate despre lipsa de stocuri în depozitele Agenţiei Rezervelor de Stat. Kostadinov a trebuit să plătească o cauţiune de 20.000 de leva, a transmis BTA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here