Un procuror de la SIIJ cere renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1

Procurorul Sorin Eugen Iasinovschi de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunsocută drept Secția Specială, a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția București să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand (USR), în fața lui Dan Tudorache (PSD), dezvăluie ziare.com.

Procurorul a luat această măsură într-un dosar constituit că urmare a plângerii făcute PSD Sectorul 1 împotriva lui Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprancu – președintele Biroului Electoral Sector 1 (magistratul atrage competența Secției Speciale- n.red.) și Andrei Nicolescu, membru USR.

Conform deciziei, s-a dispus „delegarea polițiilor din cadrul Direcției Generale a Poliției a Municipiului București, desemnați de către conducerea acestei instituții pentru a proceda la efectuarea următoarelor acte:

  1. Identificarea buletinelor de vot corespunzătoare fiecărei secții de votare.
  2. numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 de Secții de votare din cadrul Sectorului nr. 1 București (cât și a votanților înscriși pe liste suplimentare), care și-au exprimat dreptul de vot.
  3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului nr. 1 București, cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării.
  4. Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauza.
  5. Efectuarea și altor acte de urmărire rezultate din context”.

Termenul de soluționare este 8 aprilie 2021.

De ce nu poate face asta Secția Speciala

Potrivit ordonanței lui Sorin Eugen Iasinovschi, aceasta activitate nu poate fi efectuata de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din următoarele motive:

  1. Pentru efectuarea operațiunii de identificare a buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare din cele 166 din cadrul Sectorului 1 este necesară o încăpere cu o suprafață foarte mare, care să permită acest lucru, și care totodată, trebuie să permită păstrarea temporară a sacilor cu buletine de vot, în condiții de siguranță pentru o perioadă de timp, întrucât această activitate nu poate fi realizată într-o singura zi, ori SIIJ nu dispune de asemenea încăperi;
  2. Această activitate necesită un număr mare de lucrători de Poliție Judiciară, precum și mijloace, care de asemenea, SIIJ nu dispune;
  3. Având în vedere neconcordantele ce rezultă din probele administrate până în prezent (înscrisuri, depoziții de martor, etc) este foarte posibil ca după efectuarea operațiunilor descrise mai sus, să fie necesar accesul specialiștilor criminaliști care să efectueze constatări tehnico- științifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării și de pe listele electorale.

Mihai Drăgan: „Prințesa Gunoaielor tremură”

Avocatul lui Daniel Tudorache, Mihai Drăgan, a scris marți pe Facebook: „Nu vi se pare că nu am mai auzit demult de alegerile locale de la Sectorul 1?! Diseară uitați-vă la televizor! Tic-tac! Prințesă Gunoaielor tremura!”.

Anunțul avocatului Drăgan

Mihai Drăgan, avocatul candidatului PSD Daniel Tudorache la Primăria Sectorului 1, a anunțat pe 1 octombrie, la postul Antena 3, că a făcut plângere la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunoscută ca Secția Specială, împotriva procurorului Nicolae Sprincu, șeful Biroului Electoral al Sectorului (BES) 1.

„Mie-mi este clar că nu s-a respectat procedura. Trebuie să se clarifice pe calea acțiunilor legale pe care le-am promovat. Inclusiv în aceasta seară, probabil că presa nu știe, am formulat o plângere penală la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Evident, îl are în capul listei pe domnul procuror care ocupa postul de președinte al biroului electoral de sector,” declara avocatul.

Principalul motiv, potrivit lui Mihai Drăgan, este acela că magistratul nu a cerut reprezentanților partidului în BES 1 acordul ca cineva să pătrundă în încăpere, așa cum ar cere legea. Conform acestuia, hotărârile și măsurile birourilor electorale ar trebui aprobate de plen cu majoritate.

Cine a venit cu ideea

Ideea unei plângeri penale la adresa procurorului Nicolae Sprîncu a fost pusă în discuție, prima dată de jurnalistul Răzvan Savaliuc, care coordonează publicația Lumea Justiției, afiliată Antenei 3, într-un editorial intitulat „Fără romani în funcții publice!”.

„Se impune cercetarea de urgență a procurorului Nicolae Sprincu, de la Parchetul Sectorului 1, cel care a fost desemnat președinte al Biroului Circumscripției Electorale a Sectorului 1, în urma apariției sale pe imaginile video ajunse în spațiul public. Imagini suprinse de camerele de supraveghere și care relevă că în noaptea dinspre 28 spre 29 septembrie 2020, în Complexul Multifuncțional din Piața Mureș, respectivul procuror însoțit de patru indivizi de la USR, au scos și introdus saci cu procese verbale și buletine de vot din camera sigilată în care se păstrau sub pază rezultatele votului din Sectorul 1,” scria Savaliuc.

Opiniile au fost preluate și de agenția de presă rusă Sputnik.

1 COMENTARIU

  1. Sa se numere , doua la primarie doua la tirgul de vara , doua la piata Matache . Este tardiv si nu cred ca politia are acesta calitate in a numara voturile . Poate peste patru ani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here