Un român căutat de autoritățile irlandeze, pe lista Most Wanted a Europol

Pe lista celor mai căutați infractori din Europa figurează și un român, Liviu Miluţ Ciucheş. Acesta este urmărit de autoritățile din Irlanda pentru o faptă comisă în urmă cu șapte ani.

Pe listă se află 62 de persoane, suspectate sau condamnate pentru fraude, trafic de droguri, jafuri şi omoruri.

Liviu Miluţ Ciucheş (28 de ani), cunoscut drept locotenent al interlopului Ioan Anton, zis ”împăratul” este căutat de autoritățile irlandeze pentru constituire de grup infracțional în scopul comiterii unor infracțiuni de o violență extremă.

 

Ciuches Milut cautat de autoritatile din Irlanda
Cine este infractorul român căutat de autoritățile din Irlanda

Liviu Miluţ Ciucheş este din satul Nisiporeşti, comuna Boteşti, judeţul Neamţ și are 28 de ani. În prezent figurează pe site-ul european al urmăriţilor, eumostwanted.eu – „Most wanted“, ca fiind unul dintre cei mai căutați criminali din Europa. El este şi pe lista Poliţiei Române la categoria urmăriţi internaţional, deoarece pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă.

 

Ciuches Milut cautat de Politia Romana
 

Se pare că este vorba despre fapte comise în Irlanda acum șapte ani.

Pe 28 septembrie 2020, Ioan Anton, cunoscut prin Irlanda ca „Împăratul“, tot din Nisiporeşti, Neamţ, şi el inclus în categoria „Most wanted“, era prins în ţara europeană menţionată, scrie Adevărul.

Era urmărit deoarece ancheta a stabilit că era şeful grupării de criminalitate organizată, care se ocupa cu exploatarea prostituatelor românce, taxe de protecţie, spargeri de bancomate prin aruncarea lor în aer cu ajutorul explozibililor, tâlhării, etc. Pentru o crimă extrem de violentă, petrecută în 2014, pe care o ordonase în Irlanda, Tribunalul Bucureşti emisese, în cazul lui Ioan Anton, un mandat de arestare preventivă în lipsă.

„În aprilie 2014, în timp ce se afla pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alţi cetăţeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată (…) şi ar fi săvârşit acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Române.

Victima interlopilor, tatăl iubitului fiicei manelistului Adi Minune

Victima omorului a fost Virgil Buşă, tatăl lui Franco, prietenul de la acea vreme a fiicei manelistului Adi Minune. În urma unei reglări de conturi între bandele de români din Irlanda, care a plecat de la prostituate, bucureşteanul deceda pe 13 aprilie, la un spital din oraşul Blanchadstown.

Inițial autorităţile irlandeze au bănuit că infracţiunea este rezultatul unui jaf, au fost reţinuţi câţiva suspecţi, dar au fost eliberaţi.

Omorul avea să fie denunțat în România de un posibil membru al reţelei din Irlanda, care a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, cel mai probabil pentru a i se reduce din condamnare.

Descinderi de amploare pentru prinderea infractorilor

Astfel, pe 28 septembrie 2016, ample descinderi ale procurorilor DIICOT aveau loc la Roman, Vaslui şi Dâmboviţa, fiind ridicate sume în euro şi lei, un laptop, cinci smartphone, 47 de comprimate cu efect anabolizant, înscrisuri şi obiecte cu valoare probatorie. Apoi, au fost arestate cinci persoane, patru din Neamţ şi una din Vaslui, pentru implicarea în omor, dar şi pentru alte fărădelegi.

„S-a înregistrat un denunţ în care a fost descris modul în care a fost ucisă o persoană de sex masculin, în aprilie 2014, în localitatea Navan, Irlanda. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, la data de 10 aprilie 2014, în jurul orei 01.45, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acţionat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-şi impună autoritatea în zona de acţiune a grupării infracţionale. La aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violenţă (cu răngi şi cuţite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le în zona capului“, se arată într-un comunicat al DIICOT Bucureşti.

Conform investigatorilor, autorii au acţionat în mod premeditat în vederea uciderii victimei, aceasta fiind urmărită şi supravegheată chiar din imobilul unde locuia, în oraşul irlandez Navan, autorii închiriind o locuinţă la parterul clădirii:

 

Victima reușise să fugă dar a murit la spital

Cercetările au arătat că Virgil Busă a încercat să se salveze, sărind de la etajul II, dar agresorii l-au prins când încerca să fugă, continuând să-l lovească, în special în zona capului. Bucureşteanul a reuşit să ajungă într-un garaj, acolo unde a fost găsit de poliţiştii alertaţi de violenţa încăierării. A fost transportat la spital, dar leziunile suferite au provocat decesul, mai scrie Adevărul.

Ancheta a mai stabilit că, înainte de agresiune, Ioan Anton l-a ameninţat pe Virgil Buşă, cât şi pe o altă persoană vătămată, o prostituată, că vor avea de suferit dacă nu i se achită, periodic, sume de bani cu titlu de taxe de protecţie, respectiv 7.000 de euro, plus 350 de lire la fiecare două zile.

Virgil Bușă, cunoscut drept „Gil“, ar fi încercat să pătrundă pe piaţa prostituatelor, două dintre acestea aflându-se în apartament cu el în momentul atacului. Procurorii DIICOT mai precizau că, la un moment dat, cel care a ordonat crima era în arest la domiciliu pe teritoriul Irlandei de Nord, pentru atacarea unor bancomate prin folosirea de explozibili. Profitând că nu era arestat preventiv, Anton a dispărut de la adresa unde era consemnat, reuşind să mai stea ascuns încă un an şi jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here