Un submarin britanic dispărut misterios în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperit după 77 de ani

Epava unui submarin britanic, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial având 44 de oameni la bord, a fost găsită în largul coastelor malteze, potrivit CNN.

HMS Urge, care făcea parte din Flotila a 10-a, a părăsit insula mediteraneană Malta în 27 aprilie 1942, dar nu a ajuns niciodată la destinaţie, în portul egiptean Alexandria. 

Până la descoperirea sa în această vară, nu se ştia când şi locul unde a dispărut.  

Potrivit cercetătorilor care au localizat-o, nava a fost scufundată de o mină din largul coastelor. Acum, se află pe fundul mării, la aproximativ 120 de metri adâncime, precizează News.ro. 

Căutările submarinului au început în 2017, când Francis Dickinson, nepotul comndantului de pe Urge, a contactat Universitatea din Malta (UM) pentru a se interesa de cartografierea fundului mării. 

Timmy Gambin, profesor la Departamentul de arheologie al Universităţii, care a lucrat la proiect, a declarat pentru CNN că UM a cercetat sistematic timp de 20 de ani „fundul mării al insulelor malteze” pe o suprafaţă de 1.200 kilometri pătraţi pentru a face datări. 

„Submarinul Urge a fost găsit în urma acestei cercetări, dar zonele verificate au fost stabilite cu scopul de a localiza nava”, a spus el. 

„Echipajul s-a luptat pentru libertate”

Deşi epava a fost descoperită în această vară de un vehicul subacvatic autonom, care a folosit sonar pentru a genera imagini cu fundul mării. Informaţia privind constatarea a întârziat până când Ministerul britanic al Apărării a putut confirma că este vorba despre HMS Urge. 

Urge a fost una dintre cele 13 submarine „U-class” pierdute în Mediterana în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit declaraţiei autorităţilor de la Marină. În timpul patrulelor sale, a avariat vasul de luptă italian Vittorio Veneto şi a scufundat crucierul italian Bande Nere. 

Dickinson, al cărui bunic, locotenentul comandant Edward Tomkinson, a condus submarinul, a afirmat la CNN: „A fost un privilegiu pentru proiectul nostru să vedem clar imaginile acestui submarin special pentru prima dată din 1942. Echipajul s-a luptat pentru libertate, dar mai presus de toate şi-a dorit pacea. Se lucrează acum la crearea unui monument în Malta, pentru 2020”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here