Ungaria nu permite transferul de arme către Ucraina pe teritoriul său

Ungaria nu va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina, a decis luni Guvernul de la Budapesta, a anunțat ministrul de Externe Peter Szijjarto.

Guvernul a luat astăzi o nouă decizie: nu vom permite transferul armelor mortale în Ungaria. Această decizie este justificată de securitatea Ungariei și a comunităților maghiare ale comunității carpatice, deoarece aceste transporturi pot deveni ușor ținta atacurilor militare. Cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm siguranța țării și a poporului maghiar, prin urmare nu ne putem implica în conflictul de război care are loc alături„, susține Peter Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.

Uniunea Europeană a încălcat un „tabu”, acceptând în premieră în istoria sa să finanțeze livrări de arme către o țară terță, pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei armatei ruse, a declarat luni Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de Reuters.

Miniştrii Apărării din UE au discutat luni un plan de a finanţa în comun livrări de arme în valoare de 500 de milioane de euro către Ucraina.

Livrările vor include o serie de arme defensive pentru a respinge forţele ruse, potrivit şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a făcut apel la o coordonare a eforturilor UE.
Statele membre trebuie să ofere aceste arme, trebuie să se coordoneze în privinţa acestor resurse”, a spus Borrell înaintea reuniuni virtuale a miniştrilor Apărării din UE, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Lupta este dură, Kievul rezistă, iar Rusia plăteşte un preţ ridicat în privinţa numărului de victime, dar trebuie să oferim muniţie, trebuie să oferim arme de mare calibru şi echipamente antitanc. De asemenea, combustibil pentru tancuri, pentru avioane. Iar toate acestea trebuie coordonate”, a afirmat şeful diplomaţiei europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here