Urmașa Brătienilor, umilită de Primăria București la inagurarea statuii strămoșului ei

Monumentul dedicat lui Ion C. Brătianu, fondatoul dinastiei politice cu același nume și cel care l-a adus pe Regele Carol I în România și premierul care a insistat ca România să fie proclamată Regat, urma să fie inaugurat în București în aceeași zi cu moțiunea de cenzură. Statuia este o replică a celei distruse de ocupația comunistă în 1948 și amplasată în același loc, în centrul sensului giratoriu de la Piața Universității.

Administrația Monumentelor din cadrul PMB a anunțat iniţial inaugurarea ansamblului Ion C. Brătianu pentru joi, la ora 13:00. Iar președintele Comisiei Centenar din Primăria Capitalei, Răzvan Theodorescu, a invitat-o personal pe Marie Helene Brătianu la eveniment. Femeia, jurnalistă şi om de cultură în Franţa, a fost nevoită să facă degeaba drumul de la Paris la București, pe cheltuiala proprie, a scris Digi24. Inaugurarea statuii stră-străbunicului său n-a mai avut loc. Nimeni nu i-a spus motivul. Așa că s-a întors la Paris.

„Am venit, da, efectiv, special, un pic în ultimul moment, pentru că am fost prevenită că mai sunt doar 10 zece zile și am ajuns miercuri pentru a fi sigură că sunt acolo joi, la ora 13:00. Un prieten m-a găzduit în familia lui, iar când am ajuns, joi, era adunată lume acolo, în fața statuii, în piață, oameni aşezați cam peste tot. M-am apropiat și mi s-a zis: S-a anulat. Nu au fost scuze. Nimeni nu și-a cerut scuze, nu a fost nimic” a spus pentru Digi24 Marie Helene Brătianu, strănepoata lui Ionel Brătianu.

Răzvan Theodorescu, cel care a invitat-o, a spus că „Politichia și-a băgat coada și din acest motiv, am impresia, nu s-a făcut o inaugurare așa cum trebuia. Contemporanul lui Ion Brătianu se numea Ion Luca Caragiale. Suntem în lumea lui Caragiale din acest punct de vedere”

Inaugurarea ratată a costat peste 240.000 lei. Nici până acum Primăria Capitalei nu a dat vreun motiv. Cu o zi înainte, de pe statui fusese scoasă folia verde de protecție.

Dar imediat după ce inaugurarea s-a anulat, folia a fost pusă înapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here