Controversatul guvern polonez promite 1000$ salariu minim dacă va rămâne încă patru ani la guvernare

Guvernul conservator de la Varșovia promite că salariul minim va ajunge la 4000 de zloți, adică în jur de 1000 de euro, până în 2023. Adică după încă patru ani cu PiS în fruntea executivului. 
Premierul Mateusz Morawiecki le-a spus susținătorilor că s-a terminat epoca forței de muncă ieftină, prin intermediul căreia Polonia a reușit să-și dezvolte economia. 
Majorarea salariului minim ar fi de 78% în patru ani. Asta în condiții în care sumele actuale se apropie deja de cele din Spania și Statele Unite, dacă ținem cont de prețurile locale, a scris Bloomberg. 
Anunțul premierului polonez a venit în contextul alegerilor parlamentare, care urmează să aibă loc luna viitoare. Partidul de guvernământ, PiS (Lege și Justiție), nu are emoții în legătură cu rezultatul scrutinului. Un sondaj făcut de IBRiS și citat e Europe Elects arată că formațiunea arată la putere ar fi votată de 48% dintre polonezi, cu 10% peste scorul de la precedentele alegeri. 
În schimb, anunțul lui Mateusz Morawiecki a provocat neliniște în rândul economiștilor. Un salariu minim crescut atât de mult și într-un timp scurt va majora cheltuielile firmelor. Asta ar putea speria investitorii și ar putea împinge unele companii în economia gri sau chiar în alte țări. De asemenea, polonezii ar putea avea de suferit, deoarece bunurile de consum riscă să se scumpească, a scris Bloomberg. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here