„Urmează turbulențe în România” avertizează americanii de la Stratfor

Publicația de analiză geopolitică americană Stratfor a publicat, sub titlul „Alegeri în Polonia şi România şi ce va mai urma pentru Uniunea Europeană o amplă analiză în perspectiva alegerilor parlamentare şi, respectiv, prezidenţiale din cele „două state cu însemnătate geopolitică” de la graniţa estică a blocului comunitar.

Chestiunea poloneză

„În Polonia, alegerile generale din octombrie vor testa dacă alegătorii polonezi susţin politicile moderat eurosceptice ale guvernului lor sau doresc mai degrabă să dezvolte relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană”, iar în România se întrevăd „turbulenţe la orizont”, detaliază Stratfor.

România: urmează turbulențe

„La prima vedere, alegerile prezidenţiale ar trebui să aibă un impact modest asupra politicii interne româneşti, întrucât, deşi preşedintele are drept de veto asupra legislaţiei şi dirijează politica externă a ţării, cele mai multe politici sunt controlate de premier şi cabinet. Însă scrutinul va avea loc într-un moment în care guvernul de centru-stânga condus de premierul Viorica Dăncilă se află într-o situaţie fragilă”, după retragerea ALDE din coaliţia de guvernare. În plus, „dacă PSD va evolua slab la acest scrutin, va creşte presiunea asupra Vioricăi Dăncilă pentru a demisiona” ceea ce „va mări incertitudinea politică din România într-un moment în care ţara va ajunge sub o presiune tot mai mare din partea UE pentru a-şi reduce deficitul bugetar”, explică revista americană. „Viitoarele alegeri din Polonia şi România nu vor redefini în mod drastic relaţiile acestor ţări cu Uniunea Europeană”, conchide Stratfor, dar „o combinaţie formată dintr-un euroscepticism în creştere, un stat de drept tot mai slăbit, o instabilitate politică persistentă şi, în special, o aparentă dezamăgire reciprocă între noii şi vechii membri ai blocului ar putea adânci chiar şi mai mult falia Est-Vest care există deja în Uniunea Europeană”, avertizează revista americană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here