Vaccinurile testează anduranța UE în relația cu rebela Europă Centrală, unde se conturează un „separatism” al vaccinărilor

Sursa: Facebook

Programele de vaccinare din Europa pun o presiune critică pe fidelitatea geopolitică din UE, atrage atenția William Nattrass într-o analiză din The Spectator.

🔹 Într-o nouă situație jenantă pentru UE în lansarea de vaccinuri, Ungaria, membru separatist, se află acum în fruntea ligii de vaccinare a blocului. Republica Cehă, aliata Ungariei în Grupul de la Vișegrad, este însă aproape în partea de jos a listei, rămânând până acum cu programul de achiziții centralizat al UE. Între timp, Slovacia vecină a optat pentru abordarea maghiară, după ce a primit săptămâna trecută primul său transport de vaccinuri Sputnik V.

Cu siguranță, problemele se acumulează pentru Bruxelles – iar în Europa Centrală și de Est, o regiune cu o lungă istorie a rebeliunii în UE, ideea de a „merge singur” crește tensiunile între facțiunile pro și anti-UE.

Primul ministru al Slovaciei, Igor Matovič, a descris achiziția Sputnik V drept un triumf personal, organizând o conferință de presă pe aeroport pentru a se bucura de gloria transportului. Dar în loc să devină un motiv de celebrare națională, așa cum sperase Matovič, această mișcare a generat critici feroce privind loialitățile internaționale ale țării.

Unii liberali slovaci sunt îngroziți de rolul jucat de Ungaria – copilul teribil din UE și liderul rebeliunii Grupului de la Vișegrad împotriva Bruxelles-ului – în acest acord. Alierea cu liderul maghiar Viktor Orbán pe o problemă controversată, cum ar fi achiziția de vaccinuri, este văzută de acești critici drept un joc periculos.

În ciuda alianței de lungă durată a țării cu Ungaria în materie de migrație – deși are unele dintre cele mai înalte rate de euroscepticism din UE -, Slovacia călcă o linie fină în relațiile sale cu Budapesta și Bruxelles. Partidul „Oameni Normali” al lui Matovič este, în general, pro-UE, iar țara sa a refuzat să se alăture parteneriatului maghiaro-polonez care a amenințat că va torpila bugetul UE în timpul disputei de anul trecut privind statul de drept.

Secțiuni din mass-media slovacă înfățișează, însă, acum despărțirea țării de achiziția centralizată de vaccinuri din UE ca o depărtare de însăși UE și o mutare în brațele lui Orbán. În loc să restabilească mândria națională, Matovič este învinovățit pentru că ar fi schimbat loialitățile diplomatice ale Slovaciei în schimbul dozelor de vaccin. Situația controversată a fost înrăutățită și mai mult de sugestia lui Matovič că o dispută de lungă durată cu Ungaria cu privire la drepturile de dublă cetățenie ar putea fi rezolvată, datorită ajutorului lui Orbán în asigurarea acordului Sputnik V.

În Cehia, achiziția de vaccinuri se dovedește, de asemenea, sursă de dezbinare, în mare parte din cauza președintelui Miloš Zeman. Înclinațiile politice ale lui Zeman spre Est și cât mai departe de UE nu sunt un secret. Dar Zeman a transformat într-o misiune personală decuplarea țării de la programul centralizat de achiziții al UE. Procedând astfel, el a stârnit controverse privind loialitatea cehă față de programul de vaccinare al UE și cu privire la necesitatea aprobării EMA pentru vaccinurile anti-Covid.

Zeman a demarat negocieri cu Rusia pentru livrările de Sputnik V și a făcut avansuri Chinei în privința achiziționării dozelor Sinopharm, chiar pe la spatele propriului său ministru de Sănătate, Jan Blatný, care a insistat asupra aprobării EMA pentru toate vaccinurile utilizate în țară. A urmat un război al cuvintelor, dar acum Zeman pare să câștige lupta: surse spun că primul lot de vaccinuri Sputnik V din țară va ajunge luna asta.

Cei din Republica Cehă îngrijorați de siguranța vaccinurilor anti-Covid proaspăt aprobate consideră aprobarea EMA ca o măsură necesară de precauție. Dar pentru euroscepticii țării dependența de EMA este simbolică pentru tot ceea ce ei cred că este greșit în relațiile țării cu Bruxelles-ul.

Procesul de aprobare al UE pentru Sputnik și Sinopharm se desfășoară anevoios – EMA a început evaluarea Sputnik V abia joia trecută și, de atunci, și-a reiterat solicitarea ca statele membre să se abțină de la aprobarea dozelor în mod independent. Cu eurosceptici precum Zeman, care insistă cu încredere că vaccinul rusesc este sigur, adversarii săi sunt în pericol să fie blocați într-o stare inutilă și periculoasă de dependență internațională. Acest lucru ar putea deveni cu adevărat problematic dacă programele de vaccinare din Ungaria și Slovacia se vor dovedi a avea succes pe termen lung.

Perspectiva independenței vaccinului testează fidelitatea geopolitică în întreaga regiune, iar în Republica Cehă și Slovacia problema suscită tensiuni între grupurile pro și anti-UE. Deoarece Slovacia a făcut deja pasul cumpărând Sputnik V – iar Republica Cehă pare să-i urmeze exemplul -, impactul pe termen lung asupra percepțiilor UE va depinde de succesul sau eșecul programelor naționale de vaccinare în următoarele săptămâni și luni.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here