Vânătoare de ceceni în Europa? Încă un cetățean din Cecenia a fost ucis

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Un opozant cecen, în vârstă de 44 de ani, a fost ucis cu lovituri de cuţit săptămâna trecută într-un hotel din oraşul Lille, în nordul Franţei, a declarat luni o sursă apropiată dosarului, relatează Agerpres, care citează AFP.

Trupul victimei, Imran Aliev, blogger care era foarte critic faţă de autorităţile din Cecenia, o republică rusă din Caucaz, a fost găsit joi dimineaţă în camera sa de hotel pe care o închiriase cu un alt bărbat.

Această crimă „are toate caracteristicile unui motiv politic”, dar „trebuie să manifestăm prudenţă”, a precizat sursa citată.

Ancheta a fost încredinţată poliţiei judiciare din Lille. Contactat de AFP, parchetul din Lille a declarat că deocamdată nu a fost efectuată nicio arestare în acest caz, fără a da detalii suplimentare.

Când pompierii au intervenit joi în jurul orei 11:30 (10:30 GMT) în camera de hotel de lângă gara Lille, Imran Aliev era deja mort. Trupul său, care era întins pe jos, prezenta „mai multe răni” pe piept şi anchetatorii au descoperit în apropiere arma albă.

Victima, cunoscută şi sub pseudonimul Mansur Staryi, şi bărbatul care l-a însoţit au ajuns împreună în noaptea de miercuri spre joi la Lille, venind din Belgia.

Cazul Tornike K.

Fără să se poată face deocamdată cea mai mică legătură între cele două cazuri, această crimă survine la cinci luni după uciderea la Berlin a unui georgian în vârstă de 40 de ani din minoritatea cecenă, caz care a provocat o criză diplomatică între Germania şi Rusia, notează AFP.

Cetăţeanul georgian ucis la Berlin a fost unul dintre organizatorii atacurilor teroriste de la metroul din Moscova, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2019, în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului în format Normandia de la Paris.

„A fost unul dintre organizatorii atacurilor de la metroul din Moscova”, a spus Putin.

Preşedintele rus a adăugat că cetăţeanul georgian a luptat alături de separatişti în Caucaz şi a fost dat în căutare. „Era un militant. Nouăzeci şi opt de oameni au fost ucişi într-unul dintre atacurile la care a participat”, a mai afirmat Putin.

Tornike K., cunoscut şi sub numele Zelimkhan Khangoshvili, a fost împuşcat de două ori în cap în luna august, în timp ce se îndrepta spre o moschee. Moscova a respins categoric implicarea statului rus în acest asasinat, dar Germania a expulzat doi membri ai personalului ambasadei ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here