Varianta Delta a coronavirusului – bumerangul care se întoarce împotriva regimului Xi Jinping

China se confruntă cu cel mai larg focar Covid-19 de când coronavirusul a apărut pentru prima dată acolo, la sfârșitul anului 2019. Varianta Delta s-a răspândit în locuri lipsite de virus de luni de zile, inclusiv în epicentrul inițial din Wuhan, scrie Bloomberg.com.

Delta a străpuns apărarea Chinei împotriva virusului – una dintre cele mai stricte din lume, și a ajuns la aproape jumătate din cele 32 de provincii ale țării în doar două săptămâni. În timp ce numărul total de infecții – mai mult de 300 până acum – este încă mai mic decât revigorările Covid din altă parte, răspândirea largă indică faptul că varianta se mișcă rapid.

Este cea mai mare provocare a strategiei Chinei de când virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, orașul central chinez în care aizbucnit primul focar letal din lume. Măsurile stricte antivirus ale țării – care includ testarea în masă de îndată ce apare un caz, urmărirea agresivă a contactelor, utilizarea pe scară largă a carantinelor și blocările, au zdrobit peste 30 de focare anterioare, în ultimul an.

Cu toate acestea, sosirea variantei mai infecțioase Delta pune la încercre chiar și această abordare. Noua tulpină ar putea exploata o relaxare în portul măștii și a distanțării sociale în unele locuri, deoarece o mare parte a țării a fost fără Covid de luni de zile. Acest lucru, împreună cu călătoriile sporite pentru vacanța de vară, au creat un mediu în care Delta ar putea avea un punct de sprijin.

Sursa foto: bloomberg.com

Luni, China a raportat 99 de infecții, inclusiv 44 care au dat rezultate pozitive, dar nu au simptome. Mai târziu în acea zi, au fost descoperite alte șapte persoane infectate, în Wuhan, plus o altă persoană în Beijing. După numărul de cazuri, este cel mai mare focar de la o explozie în provincia Hebei din nordul Chinei în ianuarie, când au fost infectate 2.000 de persoane.

Răspândirea largă este și mai îngrijorătoare, având în vedere creșterea numărului de cazuri în capitala extrem de protejată, dar și în Wuhan, al căror statut de ”libere” de virus a fost o sursă de mândrie pentru regimul din China. Cele șapte cazuri noi sunt primele de când China și-a adus valul original sub control, prin blocarea orașului de aproximativ 11 milioane și a provinciei Hubei din jur.

Pang Xinghuo, directorul adjunct al Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din Beijing, a pledat ca vizitatorii orașului care au călătorit în zone cu risc ridicat din China sau suspectează că ar fi putut fi în contact strâns cu cineva infectat, să raporteze acest lucru autorităților. Oficialii au cerut, de asemenea, locuitorilor să-și limiteze călătoriile și să rămână în oraș pentru viitorul apropiat, dacă este posibil.

„Au apărut focare de tip cluster unul după altul în întreaga țară și au fost raportate mai multe cazuri la Beijing, ducând la o fază critică a răspunsului nostru la epidemie”, a spus Pang.

Infecția inițială a tulpinei Delta a sosit printr-un zbor de peste mări din Moscova în orașul Nanjing, din estul Chinei, și s-a răspândit la un grup de personal de curățenie al aeroportului. În câteva săptămâni, cazuri au apărut, de asemenea, până la insula Hainan din sudul Chinei, la 1.900 de kilometri (1.180 mile) de Nanjing.

Rata de vaccinare a Chinei se apropie de 60% și este una dintre cele mai mari din lume, dar rămâne de văzut dacă focurile dezvoltate local din țară pot încetini răspândirea variantei Delta.

Provocarea tulpinii Delta

Majoritatea celor infectați în Nanjing au fost imunizați, iar vaccinurile – care au fost depistate ca fiind mai puțin eficiente decât cele pe bază de ARN Messenger, în studiile clinice – par să ofere o protecție de doar 4% printre cei infectați în actualul val. Mulți dintre aceștia au afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul, diabetul sau hipertensiunea arterială, a declarat sâmbătă Guo Yanhong, oficial al Comisiei Naționale de Sănătate.

În timp ce toate vaccinurile Covid se dovedesc mai puțin eficiente împotriva Deltei, autoritățile sunt îngrijorate de faptul că vaccinurile non-ARNm, precum cele chinezești și vaccinul AstraZeneca vor fi mai puțin capabile să încetinească transmiterea virusului.

Sinopharm, deținută de stat, a declarat că vaccinul său, bazat pe virusul inactivat Covid-19, administrat pe scară largă în China, este eficient în proporție de 68% împotriva variantei Delta, citând un studiu din Sri Lanka. Sinovac Biotech Ltd., celălalt important furnizor chinez, a declarat că anticorpii induși de vaccinul Covid inactivat pot neutraliza tulpina Delta în studiile de laborator, a raportat Global Times, fără a oferi mai multe detalii.

Varianta Delta oferă o verificare a realității, în special țărilor care credeau că ies din pandemie prin măsuri restrictive sau prin niveluri ridicate de vaccinare.

Săptămâna trecută, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au inversat poziția anterioară și au declarat că persoanele complet vaccinate ar trebui să se întoarcă la purtarea măștilor în interiorul locurilor în care infecțiile cresc. 

Australia, care, la fel ca China, a reușit să sufoce Covid cu restricții stricte la frontiere, se luptă cu revenirea pandemiei, cu marile orașe din nou blocate.

Oraș inundat

„Delta reprezintă 80% din cazuri în SUA și au reinstituit obligativitatea pentru măști”, a declarat Wang Huaqing, expert șef în imunizare la CDC-ul chinez, la ședința informativă de sâmbătă. „Asta înseamnă că răspândirea Delta este severă și protecția personală nu poate fi slăbită, chiar și după vaccinare”.

La îngrijorarea chineză se adaugă un grup Delta, separat în orașul chinez Zhengzhou, unde spitalul și personalul de curățenie au fost infectați. Au fost raportate cazuri și în provincia  Henan, unde capacitatea de a reduce răspândirea virusului poate fi slăbită din cauza ploilor torențiale și a inundațiilor care au distrus infrastructura, au provocat dispariția a 50 de oameni și decesul altor 302.

Locuitorii din Nanjing, unde a început recentul focar, au fost puși în carantină. De asemenea, sunt afectați cei care locuiesc în Zhangjiajie, o zonă pitorească, renumită pentru zonele sale verzi, unde o reprezentație în aer liber din urmă cu o săptămână, cu peste 3.000 de spectatori, a facilitat răspândirea virusului.

Vânzarea biletelor de tren de la Nanjing și Zhangjiajie a fost suspendată luni, a raportat Beijing Daily.

Oficialii de la Beijing – care au detectat până acum șase infecții – au promis că vor întrerupe transmiterea virusului, în „ritmul cel mai rapid, cu măsurile cele mai stricte și cu cele mai decisive acțiuni”.

Capitala va întări restricțiile de intrare pentru cei care călătoresc din locuri care se luptă în prezent cu focare, iar angajaților guvernului și ai companiilor de stat li s-a interzis să părăsească orașul. Vigilența a crescut deja în multe locuri, agenții de securitate verificând din nou pașapoartele verzi, în centrele comerciale și în clădirile de birouri. Între timp, cozile cresc în zonele de testare din oraș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here