Victor Negrescu: Sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen

Sursa: Facebook

După discuţii cu parlamentari olandezi, europarlamentarul PSD Victor Negrescu declară, duminică, că şansele ca Olanda să susţină aderarea României la Schengen sunt tot mai mari, transmite News.ro.

”Sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen, însă nu avem în prezent nicio garanţie. Informaţiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuţiilor purtate recent, la nivel informal, între formaţiunile politice parlamentare”, a scris, duminică, pe FAcebook, Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, în prezent se discută despre următoarele scenarii:

1: Votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8-9 decembrie.

”În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziţie clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiţionalităţi, susţinute poate şi de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spaţiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abţinerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abţinerea ca o înfrângere pe care nu şi-o permit în contextul actual”, a mai afirmat eurodeputatul.

Scenariul 2: Votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aştepta concluziile ultimului raport MCV şi avizul Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei.

”În acest caz, intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen este în continuare condiţionată de criterii cu care nu au nicio legătură dispoziţiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, a mai transmis Negrescu.

Scenariul 3: O decizie privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Ţărilor de Jos din martie 2023.

”Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularităţii partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, a mai transmkis eurodeputatul.

Potrivit acestuia, ”aceste scenarii de lucru pot suferi modificări în funcţie de evoluţiile politice şi electorale din Olanda”.

”De aceea, în ultimele săptămâni am intensificat contactele cu parlamentari şi decidenţi olandezi, cu scopul de a-i convinge să susţină România şi, eventual, să iniţieze o nouă rezoluţie în Parlamentul olandez pentru sprijinirea ţării noastre. Reiterez apelul meu la unitate şi responsabilitate către toate forţele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv important pentru ţara noastră şi le invit să se implice mai mult în acest sens, pentru că non-combatul aduce deservicii României”, a mai scris Negrescu pe Facebook.

Rutte: Olanda nu e, în principiu, contra aderării României la Schengen. Iohannis: Aderarea, extrem de oportună / Eu sunt optimist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here