VIDEO | Arheologii din Peru au dezgropat o baie ceremonială incaşă cu o vechime de 500 de ani

Arheologii din Anzii peruvieni au descoperit un complex de băi incaşe, construit în urmă cu jumătate de mileniu şi care, potrivit specialiştilor, ar fi servit elitei vastului imperiu ce a dominat odinioară vaste teritorii din America de Sud, informează Reuters, citată de Agerpres.

Complexul, descoperit în apropiere de ”House of the Inca” din vastul sit arheologic Huanuco Pampa din centrul Peru, ar fi fost folosit, potrivit arheologilor locali, în scopuri religioase de membrii de rang înalt ai imperiului incaş, care în urmă cu 500 de ani se întindea din sudul Ecuadorului până în centrul Chile.

Luis Paredes Sanchez, manager de proiect la Huanuco Pampa, a spus că structura este similară cu ”spaţii mai ierarhizate, restricţionate şi sacre din centrele administrative incaşe care, în loc să aibă o funcţie utilitară sau sanitară, servesc totodată în scopuri religioase şi pentru venerarea strămoşilor”.

Baia, ”sculptată cu rafinament”, are o adâncime de doi metri şi este prevăzută cu piscine independente şi deversoare, precum şi cu o scurgere centrală care duce apa într-un canal de drenaj ce desparte încăperea în două platforme de mici dimensiuni sau ”bănci” pentru incaşi, a precizat Ministerul Culturii din Peru într-un comunicat.

Situl arheologic Huanuco Pampa face parte din proiectul Qhapaq Nan, o reţea complexă de drumuri cu o lungime de 25.000 de kilometri, care făcea legătura între Ecuador, Columbia, Peru, Bolivia şi Argentina. Sistemul de drumuri a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 2014.

În Peru se află sute de situri arheologice, inclusiv templul Machu Picchu din capitala incaşă Cusco sau liniile Nazca, desene masive trasate în urmă cu 1.500 de ani în regiunea deşertică de coastă Ica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here