VIDEO Arme hipersonice. Ultimele rachete ale lui Putin

Sursa: captură video

Se pare că Marina Rusă va fi prima care va avea onoarea să inaugureze cel mai temut sistem de arme de pe pământ: rachetele hipersonice, scrie publicația italiană, Il Giornale.

Potrivit unei analize publicate de Forbes, Kremlinul intenționează să înarmeze una dintre ultimele sale nave submarine, Kazan, cu un sistem de arme care este definit ca fiind „imposibil” de oprit și pe care nici măcar americanii nu îl dețin. O combinaţie „letală”, care ar putea permite puterii ruse să ajungă netulburată în apropierea coastei oricărui „adversar” – inclusiv a Statelor Unite – și să lanseze rachete strategice care călătoresc cu viteze Mach 8, capabile să transporte focoase nucleare.

Sistemul în cauză, vorbim despre racheta hipersonică Zircon, este cel mai recent creat de industria armelor rusești şi începând chiar de anul viitor se pare că ar fi pregătită să fie lansată de unul dintre tuburile primelor submarine cu rachete de croazieră de clasa Yasen. Conform estimărilor, se presupune că Zircon poate atinge viteze care depășesc 9 mii de kilometri pe oră, fiind practic imposibil de urmărit, și poate doborâ majoritatea sistemelor de apărare anti-rachetă ale planetei. Cel puțin în ceea ce privește sistemele pe care le-am cunoscut până acum.

O rachetă de acest tip, care poate zbura de opt ori mai rapid decât sunetul, ar putea fi folosită pentru atacuri extrem de rapide împotriva unor ținte focale terestre sau navale, cum ar fi de exemplu un super transportator de aeronave; ajungând nedisturbată la transportator în câteva minute de la lansare, razei sa de acțiune fiind de 900 de kilometri. Comparația, îngrijorătoare, adusă în atenția noastră de analistul H.I. Sutton (o autoritate în domeniu), este că o rachetă de croazieră Tomahawk – cea mai des utilizată de US Navy şi Royal Navy – zboară spre ținta sa cu o viteză de doar 0,75 Mach – și vorbim despre un sistem de arme care dă greş foarte rar . Această nouă armă hipersonica de temut ar fi fost folosită pentru prima data pe K-561 Kazan. Deja din 2018 președintele rus Vladimir Putin a anunțat cu mândrie următoarea apriţie a acestor două arme, veste care a îngrijorat mult Pentagonul.

Racheta Zircon

Clasificată inițial drept o rachetă antinavă, racheta 3M22, nume de cod Nato „Zircon”, ar trebui să măsoare aproximativ zece metri și este echipată cu tehnologie Scramjet (prescurtare a “supersonic combusting ramjet”) pentru propulsia sa care îi permite să atingă o viteză de Mach 8 (conform surselor rusești), pe o rază de 900 de kilometri. Scramjet este un tip particular de motor cu jet care exploatează energia cinetică a fluxului de aer fără utilizarea de piese mobile. Poate fi înarmat cu focoase nucleare și convenționale și poate fi lansat și în timpul scufundării împotriva unei game largi de ținte. Raportul Forbes acordă doar 20 de secunde de timp de reacție unei unități navale care a observat prin radarul său că a ajuns în obiectivele unei rachete Zircon și își manifestă îngrijorarea asupra felului în care aceasta ar putea fi folosită în așa-numitele „atacuri de decapitare” împotriva guvernului american: „paralizând capacitatea acestuia de a se răzbuna într-un război nuclear”.

Submarinul „Kazan”

Submarine nucleare de lansare a rachetelor nucleare din clasa Yasen, sau proiectul 885M, sunt un model recent de submarine de război și vor intra în serviciu efectiv cu flota navală din nordul Rusiei deja din anul următor. Submarinul Kazan, care este mândria proiectului Yasen-M, se află în prezent în fază de testare și ar trebui să devină operațional în următoarele luni. Condus de un reactor nuclear, are 132 de metri lungime și poate atinge o viteză de 28 de noduri în timpul scufundării, transportând 64 de persoane și peste 24 de rachete de croazieră, cum ar fi de exemplu rachetele anti-nave P-800 Oniks, dar şi rachetele Zircon menționate mai sus. Potrivit analiștilor americani, capacitățile Rusiei au fost considerate a fi suficient de avansate pentru a desfăşura pe teren armele hipersonice „operaționale” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here