VIDEO | Cele 3 lucruri cerute de Ucraina partenerilor/ Kuleba: Rusia are suficientă influență să-i facă pe colegii noștri unguri să semneze documente care servesc mai mult interesele Rusiei decât pe cele ale Ungariei

Sursa: Facebook

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a atras atenția, marți, în cadrul unei conferințe online cu aproape o sută de jurnaliști din peste 30 de țări, asupra faptului că Rusia continuă desfășurarea de trupe și tehnică militară la granițele Ucrainei și în zona Mării Negre și a Mării Azov. Asta, susține oficialul de la Kiev, în condițiile în care președintele Putin și ministrul rus de Externe, Lavrov, ignoră solicitările de dialog ale omologilor ucraineni, iar Moscova și-a întețit campaniile de dezinformare în zonă.

Potrivit lui Dmitro Kuleba, Rusia are trei motive pentru escaladarea tensiunilor la frontiera dintre cele două țări, două find de natură externă, iar unul intern:

  • Moscova dorește creșterea presiunii supra Urainei pentru a rezolva conflictul din Donbas prin ultimatumuri.
  • Ține să arate Vestului democratic că face orice decide că e de făcut, inclusiv în contextul sancțiunilor, ori a afacerii Navalnîi
  • Respectiv, Putin și partidul său caută o recâștigare a popularității, în contextul reculului suferit și al apropierii alegerilor legislative din Federația Rusă.

În aceste circumstanțe, a declarat, marți, ministrul ucrainean de Externe, Kievul propune comunității internaționale trei pași în abordarea tensiunilor de la frontieră:

  • Să fie vocali în sprijinirea Ucrainei nu doar în relația cu aceasta, ci și în relația bilaterală cu Rusia, astfel încât Moscova să audă din toate părțile că Ucraina nu este singură și, totodată, că nu există doi vinovați pentru creșterea temperaturii la frontieră, ci unul singur – Rusia.
  • Costul prevenirii escaladării este mai mic decât cel al unei noi agresiuni și numai sancțiunile economice dureroase pot influența lucrurile.
  • „Le-am cerut partenerilor să discute, pe plan intern, cum pot ajuta Ucraina să se apere, în cel mai prost scenariu, asta incluzând aprofundarea cooperării în domeniul securității și al apărării”.

„Ucraina va fi gata să se apere singură dacă Rusia va decide să escaladeze situația”, a mai transmis Dmitro Kuleba, care, marți, nu a trecut cu vederea faptul că președintele Vladimir Putin va ține, miercuri, discursul anual în faţa celor două camere ale Parlamentului (pentru aceeași zi, echipa lui Alexei Navalnîi a chemat la proteste pentru salvarea vieții opozantului, acum în închisoare și grav bolnav – n.r.). Va fi o ocazie cu care, spune anticipează Dmitro Kuleba, Putin va avea câteva referiri și la Ucraina, dar, susține șeful diplomației de la Kiev, acestea vor fi în cheia obișnuitelor narațiuni promovate de propaganda rusă și oficialii de la Moscova.

Ucraina nu va negocia în afara formatelor, a mai spus Kuleba, care, la întâlnirea online cu reprezentanți ai presei străine, a criticat încă odată proiectul ruso-german Nord Stream 2, descriindu-l ca pe o amenințare pentru securitatea energetică și, în general, pentru securitatea țării sale.

Ministrul de Externe al Ucrainei s-a referit, marți, și la afacerea privind modernizarea aparatelor Iliușin Il-103, din Ungaria, în condițiile în are una dintre companiile ruse implicate se află pe lista sancțiunilor internaționale.

„Cred că Ungaria este o țară puternică, capabilă să aibă o politică externă independentă, dar semnarea unui contract care violează regimul sancțiunilor nu face bine relațiilor noastre. Stabilește un precedent periculos și demonstrează că Rusia are suficientă influență astfel încât să-i facă pe colegii noștri unguri să semneze documente care servesc mai mult interesele Rusiei decât pe cele ale Ungariei sau pe cele europene, în ansamblu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here