VIDEO Comparație: Obama, sobru, despre eliminarea lui bin Laden/ Trump, stand-up comedy despre al-Baghdadi

Jimmy Kimmel a prezentat în emisiunea sa un colaj video, comparând felul în care Donald Trump a anunțat moartea șefului ISIS al-Baghdadi cu modul în care fostul președinte american Barack Obama a transmis vestea eliminării liderului rețelei teroriste Al-Qaeda, Osama bin Laden.

„Era cu adevărat incredibil de văzut”, a povestit duminică Donald Trump, la Casa Albă, o versiune înţesată de detalii şi de impresii personale a operaţiunii militare americane în Siria care a condus la moartea liderului grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi.

Primele fraze ale celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite din „Diplomatic Room” sunt solemne – „Noaptea trecută, Statele Unite l-au făcut să plătească preţul dreptăţii pe principalul lider terorist din lume. Abu Bakr al-Baghdadi este mort”.

Urmează apoi povestea felului în care şeful jihadist, considerat vinovat de atentate sângeroase în multe ţări în întreaga lume, a fost vânat până la capătul unui tunel în care s-a sinucis, detonând o vestă încărcată cu explozivi.

Apoi, în loc să dispară, la finalul declaraţiei sale televizate, aşa cum a făcut predecesorul său democrat Barack Obama, la 2 mai 2011, când a anunţat moartea lui Osama ben Laden, miliardarul republican decide să răspundă întrebărilor jurnaliştilor prezenţi în sală.

Într-un stil foarte direct şi într-un amestec de registre, al cărui obişnuit este, el prezintă o relatare foarte colorată a morţii celui mai căutat om din lume – ”el striga, plângea, gemea” – ca în „cărţile (sale) de succes”.

„Era ceva incredibil de privit. Am putut să văd (…) din Situation Room. Noi am văzut operaţiunea cu multă claritate, era ca şi cum te-ai uita la un film”, povesteşte el, evocând această misiune realizată la câteva mii de kilometri depărtare de Washington, în nord-estul Siriei, foarte aproape de frontiera Turciei.

„Era incredibil, era perfect şi era foarte complicat”, adaugă el, felicitându-se că niciun militar american nu a fost ucis în operaţiune.

El subliniază, în mai multe rânduri, că un câine al armatei a fost rănit. „Un câine magnific, un câine foarte dotat”, precizeză el.

„Am aterizat cu opt elicoptere (…). O echipă de combatanţi formidabili a ieşit din aceste elicoptere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here