VIDEO | Detalii mai puțin cunoscute despre tezaurul uriaș furat de la Sarmizegetusa Regia

Colierul cu pandantive descoperit de căutătorii de comori. Foto: Ministerul Public

Detalii puţin ştiute au ieşit la iveală după finalizarea procesului în care statul român a cerut despăgubiri de peste 5,2 milioane de dolari unor căutători de comori care au traficat pe piaţa neagră un tezaur uriaş furat din Sarmizegetusa Regia, scrie Adevărul.

Curtea de Apel Alba Iulia a publicat motivarea sentinţei prin care, în 14 aprilie, Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, doi căutători de comori condamnaţi pentru furtul şi traficarea unui tezaur de 3.600 de monede antice de aur, provenite din Sarmizegetusa Regia, sunt obligaţi să achite despăgubiri statului român în valoare de peste cinci milioane de dolari.

Cei doi ar fi descoperit comoara de peste 30 de kilograme de aur în 1998, după ce timp de mai mulţi ani echipele de braconieri au scormonit fostele aşezări dacice. Au fost daţi de gol după ce au arătat o parte din galbeni unui pădurar, cu care s-au întâlnit în apropiere de Sarmizegetusa Regia, în ziua în care au făcut descoperirea. În decembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat pe Darius Baci la patru ani şi patru luni de închisoare şi pe Mircea Mihăilă la patru ani de închisoare, pentru traficarea mai multor tezaure de aur dacic. Din 2017, Ministerul Culturii s-a îndreptat împotriva celor doi printr-un proces civil, în care a solicitat despăgubiri de peste cinci milioane de dolari, pentru cele 3.600 de monede de aur traficate.

„Se poate conchide că valoarea monedelor constituind Tezaurul de la Muncel, emise prin sec. II – I î. Chr., în atelierele de la Istros, Tomis, Kalatis şi Byzantion sustrase din situl arheologic UNESCO, Sarmizegetusa Regia, dispersate pe piaţa de antichităţi şi valorificate prin case de licitaţii de prestigiu din Europa şi America, este inestimabilă, fiind de apreciat că determinarea valorică a acestora s-a făcut la o sumă modică, de numai 1.460 USD pe piesă (…). Aşadar, deşi prejudiciul creat patrimoniului naţional – categoria juridică Tezaur, determinat valoric, după următorul calcul: 3.572 monede x 1.460 USD/bucată, la suma de 5.215.120 USD, reprezentând contravaloarea unui număr de 3.572 stateri de aur pseudo-Lysimacos, în realitate, acest prejudiciu este mult mai mare, interesul amatorilor sau pasionaţilor de antichităţi putând devansa orice închipuire, în considerarea caracterului rarisim al pieselor, a vechimii lor şi, nu în ultimul rând, al originii lor inedite: tărâmul fabulos al Daciei mitice”, arătau reprezentanţii Ministerului Culturii.

Darius Baci a respins pretenţiile Ministerului Culturii, invocând, printre altele, faptul că nu se poate stabili cu certitudine existenţa prejudiciului, iar acesta nu poate fi evaluat în prezent.

„Prin expertiza de specialitate efectuată în cauză, nu au putut fi evaluate fizic decât un număr de 28 de monede, a căror existenţă a putut fi demonstrată. În ceea ce priveşte celelalte monede (3.572), acestea nu au fost niciodată expertizate fizic, cântărite, evaluate, iar valoarea lor a fost stabilită în mod abstract, aleator, existând o presupunere teoretică cu privire la valoarea apartenenţa lor la un lot. Nu există probe certe cu privire la vinovăţia pârâtului, existenţa faptică a unui număr de 3.565 monede de tip pseudoLysimachos, numărul exact al acestora şi nici cu privire la împrejurarea că cele 28 de monede recuperate până în prezent de Statul Român au fost descoperite la Sarmizegetusa şi fac parte din cele 3.600 despre care se se prezumă că au făcut parte din tezaur”, a arătat acesta în întâmpinare.

Tribunalul Hunedoara, pe fond, şi Curtea de Apel Alba Iulia, la apel, au decis că foştii braconieri, trimşi în închisoare, trebuie să achite Statului Român suma de 5.215.120 de dolari SUA sau să restituie un număr 3.572 monede aur, de tip Lysimach, braconate din situl arheologic Sarmizegestusa-Regia, situat în Munţii Orăştiei. Pe lângă acestea, instanţa din Alba Iulia i-a obligat pe cei doi să mai achite Ministerului Culturii şi suma de 22.905 euro reprezentând suma cheltuită de către instituţie pentru recuperarea a 28 de stateri (monede antice) aparţinând tezaurului descoperit şi furat de cei doi din situl arheologic Căprăreaţa.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here