„Fluture spațial”, o nebuloasă planetară care nu a mai fost studiată până acum în detaliu, a fost fotografiat de astronomii europeni, relatează CNN.

Fenomenul cosmic care seamănă cu un fluture este o nebuloasă planetară – un nor imens de gaz care se formează în jurul unei stele bătrâne care nu a ajuns încă în punctul în care să explodeze într-o supernovă. Observatorul Spațial European a reușit să fotografieze fenomenul.

Cunoscut drept NGC 2899, nebuloasa se află undeva între 3000 și 6500 de ani lumină de planeta noastră, într-o constelație care este vizibilă în emisfera sudică a planetei. Astfel de nebuloase sunt unele dintre cele mai puțin durabile fenomene cosmice. Lumina ultravioletă face ca gazul să capete culoarea și luminozitatea puternică, spune cei de la ESO, însă doar pentru câteva mii de oameni – o perioadă de timp relativ scurtă pentru fenomene astronomice.

Telescopul care a fotografiat nebuloasa este „cel mai avansat instrument optic din lume”, conform ESO. Dispozitivul poate ilumina detalii de 25 de ori mai bine decât alte tipuri de telescop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here