VIDEO | Iohannis, după Consiliul European: Dacă situaţia se schimbă, reacţiile vor fi comune / Noi avem 600 de kilometri de graniță, suntem pregătiți pentru refugiați

Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a existat o concluzie la reuniunea informală de la Bruxelles a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi anume unitatea. „Suntem uniţi, rămânem uniţi, ştim ce avem de făcut şi orice se va întâmpla vom reacţiona adecvat împreună”, a adăugat şeful statului, transmite News.ro.

”Important de reţinut că noi România suntem hotărâţi să continuăm într-un format care va fi găsit în perioada următoare pentru a rămâne acolo implicaţi în rezolvarea chestiunilor. Astăzi am venit la Bruxelles unde am avut o întâlnire în format Consiliul European dedicată situaţiei de la graniţa Ucrainei cu Rusia. O problemă care pe noi ne preocupă foarte mult, dar şi pe ceilalţi evident”, a afirmat preşedintele Iohannis, joi la Bruxelles.

Potrivit acestuia, concluzia discuţiilor este că ”trebuie să rămânem uniţi”.

”Cea mai importantă concluzie din întâlnirea pe Ucraina şi Flacul Estic a fost că trebuie să rămânem uniţi. Trebuie să rămânem uniţi şi în eforturile diplomatice şi în eforturile economice şi, evident, că suntem între timp pregătiţi să luăm orice măsură se impune împreună atunci când situaţia în teren se schimbă. Repet suntem uniţi, rămânem uniţi, ştim ce avem de făcut şi orice se va întâmpla vom reacţiona adecvat împreună. Este cel mai important mesaj şi cel mai puternic mesaj”, a mai declarat Iohannis.

Întrebat ce măsuri concrete pregăteşte România şi dacă suntem pregătiţi să primim refugiaţi, preşedintele a afirmat: ”Dacă situaţia se schimbă, reacţiile pe care le vom avea, vor fi reacţii comune. Nu va reacţiona fiecare ţară separat, ci Uniunea Europeană are pachete de reacţii pregătite şi acestea vor fi puse în practică”.
Şeful statului a adăugat că există şi situaţii diferite, concrete.
”De exemplu, noi avem peste 600 de kilometri de graniţă cu Ucraina şi este posibil să apară un flux de migranţi şi da, suntem pregătiţi pentru această situaţie şi în chestiuni de impact economic suntem pregătiţi. Avem şi noi măsuri specifice pregătite (…) Noi ne dorim o soluţie dipomatică, nu îşi doreşte nimeni o soluţie de tip sancţiuni, ci ne dorim ca această situaţie de pe Flancul Estic să fie  detensionată prin dezescaladare şi prin calmarea tensiunilor”, a mai declarat Iohannis.

Rusia. Problema și soluția

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here