VIDEO | Maia Sandu avertizează că Rusia pregătește o lovitură de stat la Chișinău: „Încercările Kremlinului de a aduce violența nu vor reuși”

Sursa: Facebook

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat, luni, că în perioada octombrie-decembrie autoritățile de peste Prut au dejucat mai multe tentative ale Moscovei de a destabiliza Republica Moldova. Totodată, Maia Sandu a confirmat afirmațiile lui Volodimir Zelenski privitor la un alt plan rusesc de acţiuni subversive pe teritoriul moldovean. Potrivit Maiei Sandu, planul urmărește schimbarea conducerii țării, prevăzând luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii. S-a mizat pe folosirea unor forțe politice și infracționale interne, dar și pe cetăţeni din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, a punctat Maia Sandu, făcând trimitere la acțiunile derulate de autorități în ultimele luni ale anului trecut și referindu-se apoi la noua tentativă.

„Planul, pentru perioada următoare, presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a declarat Maia Sandu. Potrivit acesteia, prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

Preşedinta Republicii Moldova a precizat, în context, că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituţiile de la Chișinău. Potrivit acesteia, documentele primite de la ucraineni „demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”.

Maia Sandu a precizat că pentru acțiunile cu caracter violent planul prevede implicarea de cetățeni străini.

„De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegrului, a adăugat președinta Maia Sandu, adăugând totodată: „vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”.

„În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”, a mai punctat lidera de la Chișinău.

Rusia urmărește două lucruri: să oprească procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și să folosească Republica Moldova în războiul Moscovei cu Ucraina.

Președinta de la Chișinău a cerut instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă în următoarea perioadă, iar Parlamentului să adopte rapid legislația care va oferi serviciului de informații (SIS) și procuraturii instrumentele de a combate astfel de acțiuni.

Totodată, Maia Sandu le-a cerut moldovenilor să creadă informațiile oficiale „pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional”.

„Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul, să credem în Republica Moldova”, a mai făcut apel președinta Maia Sandu.

În context, News.ro notează că a doua zi după declarațiile făcute de Volodimir Zelenski, privind un plan rusesc de distrugere va Republicii Moldova, premierul de la Chișinău, Natalia Gavriliţa, şi-a anunţat în mod surprinzător demisia, subliniind că mandatul său a fost unul cu precădere unul economic, iar mandatul următorului guvern ar trebui să se axeze pe securitate. Preşedinta Maia Sandu i-a mulţumit Nataliei Gavriliţa şi la scurt timp l-a propus la conducerea unui nou guvern pe Dorin Recean, consilier prezidenţial pe teme de securitate şi secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Învestirea acestuia ar urma să aibă loc fără probleme, întrucât partidul preşedintei Maia Sandu deţine majoritatea în Parlament.

Situația s-a schimbat. Nu mai e vorba de ceea ce pot face Ucraina și R. Moldova pentru aderarea la UE, ci de ceea ce poate face UE pentru aderarea Ucrainei și R. Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here