VIDEO. Marș gigantic în Mexic: Femei înarmate cu ciocane s-au luat la bătaie cu bărbați neonaziști

Ciocniri au avut loc duminică între un grup de femei adunate în faţa principalei catedrale din capitala Mexicului şi bărbaţi care protestau împotriva avortului făcând saluturi naziste, incidente soldate cu zeci de răniţi în timpul unui marş gigantic cu participarea a zeci de mii de persoane de Ziua Internaţională a Femeii, relatează luni Reuters.

Incidentele au reflectat o furie percepută pe parcursul întregii zile când administraţia oraşului a anunţat că 80.000 de persoane au mărşăluit prin centrul istoric al oraşului Ciudad de Mexico până în piaţa publică din faţa catedralei şi a Palatului Naţional.

Purtând bandane verzi care simbolizează sprijinul pentru dreptul la avort, zeci de femei au rupt pancartele care descriau avortul ca feminicid şi le-au dat foc.

Bărbați cu bice

La rândul lor, bărbaţi care se pronunţau împotriva avortului, unii raşi în cap şi unul dintre ei având asupra sa un bici, au strigat sloganuri vulgare la adresa femeilor. Mexicul are o mică mişcare ultranaţionalistă care împărtăşeşte ideologia cu grupurile globale de extremă-dreaptă.

În altă parte din centrul oraşului, femei cu măşti negre şi înarmate cu ciocane au spart parbrizul unei maşini, au răsturnat o dubă şi au dat foc la uşi ale clădirilor.

În ciuda numeroşilor protestatari lansând apeluri împotriva violenţei, autorităţile oraşului au anunţat că în ciocniri au fost rănite 65 de persoane, unele suferind inclusiv arsuri, dar fără să le pună viaţa în pericol.

„Ei ucid 10 femei pe zi”

Activistele au declarat că au participat pentru a-şi manifesta indignarea faţă de un val de feminicide în Mexic, care au crescut cu 137% în ultimii cinci ani.

„Ei ucid 10 femei pe zi (…) în ţara în care am trăit toată viaţa, este inacceptabil”, a declarat învăţătoarea Daniela Garcia, în vârstă de 33 de ani, care a adăugat că a fost marcată în mod special de răpirea recentă şi uciderea unei fetiţe de 7 ani.

La porţile Palatului Naţional, reşedinţa preşedintelui ţării, manifestanţii au aruncat cocteiluri Molotov asupra unui contingent de poliţiste antirevoltă, care erau printre cele 3.000 de femei din cadrul forţelor de ordine desfăşurate în timpul marşului.

„Misoginul AMLO”

Una dintre bombele artizanale a explodat în mijlocul unui grup de protestatari şi pantalonii unei fotoreportere de la ziarul El Universal au luat foc. Ziarul a declarat că ea este internată cu arsuri de gradul 2.

Pe zidurile palatului, lozinci scrise cu graffiti criticau guvernul, inclusiv pe „preşedinte căruia nu-i pasă de noi” şi pe „misoginul AMLO”, ambele fiind referiri la adresa preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador.

Printre altele, activistele au folosit ciocane pentru a dărâma o barieră metalică ce înconjoară Banca Mexicului şi au aprins un rug ale cărui flăcări şi fum puteau fi văzute la mai multe străzi distanţă de piaţa publică. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here