VIDEO | O furtună solară de intensitate medie se îndreaptă spre Pământ. Ce efecte ar putea avea

Materia desprinsă de Soare se îndreaptă spre Pământ cu viteză mare, informează Centrul de Prognoză Heliogeofizică al Centrului de Cercetare Spațială al Academiei Poloneze de Științe, citat de Fakt.pl. Așadar, în următoarele zeci de ore, ne putem aștepta la o furtună geomagnetică și la dificultățile pe care aceasta le provoacă în recepția telefoniei mobile, a navigației prin satelit sau a funcționării dispozitivelor electrice.

Potrivit oamenilor de știință de la Academia Poloneză de Științe, pe 28 martie, la 13:29, ora locală, a avut loc o erupție solară, urmată de detașarea unora dintre gazele fierbinți care au fost aruncate în spațiu (ejecție de masă coronară solară sau CME – n.r.).

*Posibile probleme electrice sau modificări ale stării de sănătate

După cum avertizează oamenii de știință de la Centrul de Prognoză Heliogeofizică al Centrului de Cercetare Spațială al Academiei Poloneze de Științe, furtunile geomagnetice pot duce la probleme cu funcționarea sistemelor de energie electrică. Furtunile solare sunt asociate de obicei și cu dificultăți în recepția telefoniei mobile, navigației prin satelit sau operarea dispozitivelor electrice.

În timpul unei astfel de furtuni, putem avea dureri de cap, somnolență mai mare și deteriorarea stării de spirit, iar unele animale pot avea probleme de orientare.

Cu toate acestea, există și unele ”avantaje”. Astfel, potrivit prognozelor, joi, 31 martie, în orele dinaintea răsăritului, se vor putea observa aurora boreală în nordul Poloniei.

*Cel puțin 17 erupții solare în ultimele zile

Cel puțin 17 erupții solare de la o singură pată solară de pe soare au explodat în spațiu în ultimele zile, inclusiv unele particule încărcate care ar putea genera aurore boreale pe Pământ, scrie și space.com.

Erupțiile solare au provenit dintr-o pată solară hiperactivă, numită AR2975, care de luni (28 martie) declanșează erupții. Este posibil să vedem în curând fenomene luminoase pe cer din cauza evenimentului stelar.

Petele solare sunt erupții de pe soare care apar atunci când liniile magnetice se răsucesc și se realiniază brusc lângă suprafața vizibilă. Uneori, aceste explozii sunt asociate cu ejecții de masă coronară (CME) sau fluxuri de particule încărcate, care scapă în spațiu. Puternicul observator al dinamicii solare al NASA a surprins imagini uimitoare ale erupțiilor solare.

„Erupțiile au aruncat cel puțin două, posibil trei, CME-uri către Pământ”, a scris SpaceWeather.com despre eveniment. NASA și National Oceanic and Atmospheric Administration, a adăugat site-ul web, sugerează că primul CME va ajunge pe Terra joi (31 martie) și cel puțin un altul este așteptat vineri (1 aprilie).

Prognozele sugerează că particulele pot genera furtuni geomagnetice G2 sau G3 (moderate), deși aurorele (aurore boreale și aurore sudice) sunt greu de prezis.

Anul 2022 este de așteptat să fie relativ liniștit pentru soare în general, deoarece suntem încă spre începutul ciclului solar de 11 ani de activitate care a început în decembrie 2019 . Începuturile ciclului au de obicei mai puține pete solare și mai puține erupții. Activitatea ar trebui să crească pe măsură ce ne apropiem de vârf, estimat a fi la jumătatea anului 2025. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here