VIDEO | Orban, despre procesul Mineriadei: Se va face dreptate când procurorii care-i anchetau pe cei din Piaţa Universităţii vor dispărea din Parchet

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a catalogat drept ”crime inimaginabile” violenţele din Piaţa Universităţii, din iunie 1990 şi a afirmat că ”nu este departe” momentul în care procurorii care i-au anchetat pe tinerii care au manifestat paşnic în piaţă vor dispărea din Parchet, iar atunci procesul prin care vor fi pedepsiţi vinovaţii va putea fi dus la bun sfârşit, transmite News.ro.

Discurs susținut de premierul Ludovic Orban

Discurs susținut de premierul Ludovic Orban cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990#LudovicOrban #GuvernulRomaniei

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 12 iunie 2020

”Dumnzeu să-i ierte pe cei care au comis brutalităţile şi crimele inimaginabile şi să ne aducem aminte cu drag de toţi cei care au ieşit în stradă să apere democraţia şi care au fost brutalizaţi, unii dintre ei omorâţi. Să-i ierte Dumnezeu, dar nu se poate ca acest proces să nu se finalizeze, procesul prin care trebuie condamnaţi cei care au fost vinovaţi. (…) Eu cred cu tărie că, atunci când procurorii care făceau anchete împotriva studenţilor nevinovaţi şi a celor din Piaţa Universității vor dispărea din Parchet – şi lucrul acesta nu e departe – se vor găsi cu adevărat procurori şi magistraţi care să ducă la bun sfârşit acest proces care înseamnă un act de dreptate faţă de români şi faţă de toţi cei care au fost victimele unei agresiuni neconstituţionale, nelegale, care a fost de o gravitate ieşită din comun”, a declarat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban.

Acesta a  acuzat ”reprimarea brutală” a manifestaţiei paşnice din iunie 1990.

”Această reprimare brutală este cu atât mai gravă cu cât avuseseră loc alegeri, era o putere instalată, manifestaţia era departe de a crea un risc. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat arată ura viscerală pe care au avut-o comuniştii care au confiscat Revoluţia faţă de oamenii care au lumina, care au primit lumină în minte prin învăţătură, prin credinţă. Devalizarea acestei pieţe, practic, a fost o operaţiune prin care puterea proaspăt instalată s-a delegitimat instantaneu şi a arătat că nu respectă în niciun fel libertatea, democraţia, drepturile individuale şi mai ale, îi urăşte pe aceia care gândesc liber”, a mai declarat Orban. 

Premierul a precizat că a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru renovarea Palatului Universităţii, ”un modest act din partea Guvernului”, şi a precizat că acest lucru trebuia să se întâmple de mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here