VIDEO | Portretul lui Teodorovici, făcut de Pleșu: „Coafura, replica, zâmbetul. Domnul Orlando se ocupă chiar cu el”

Eugen Teodorovici Viorica Dancila

Care sunt competențele politicienilor promovați de PSD în ultimii trei ani? Cu ce se ocupă, mai exact, care e relația lor cu înaltele funcții pe care au ajuns să le ocupe?

Filosoful Andrei Pleșu atinge câteva puncte esențiale și nu ezită să-l tragă-n poză pe unul dintre social-democrații în fața cărora oglinzile devin timide: Eugen Orlando Teodorovici.

Un fost ministru de Finanțe a cărui prestație s-a materializat în explozia deficitului bugetar și riscuri grele pentru finanțele și economia României. Dar și un ministru care, în termenii lui Andrei Pleșu, ține la rever secretul unor asemenea contraperformanțe: „Domnul Orlando se ocupă chiar cu el”

„Schița” lui Andrei Pleșu:

  • Cine sunt cei care ies în față când vorbim de un partid, de un parlament, de un guvern ș.a.m.d.? În cel mai bun caz, sunt niște individualități puternice, dar nu niște personalități.
  • Fac deosebirea între acești doi termeni. Individul e în general egolatru, e concentrat pe el însuși și se revarsă asupra celorlalți cu el în minte. Personalitatea atrage, absoarbe, coagulează, dar nu e propria ei preocupare.
  • Domnul Orlando în mod vădit e el însuși: coafura, replica, zâmbetul. El se ocupă chiar cu el. Or, dacă noi suntem conduși de oameni care în loc să se ocupe de domeniul lor, de țara lor, de poporul lor, se ocupă de ei înșiși, n-avem nicio șansă.
  • Plus că.. Eu sunt convins că în toate partidele există și oameni de bine, numai că ăia nu se văd, ăia care se văd sunt stupefianți de obicei, pentru că nu știi cu ce se ocupă, nu știi ce isprăvi îi motivează să ajungă în poziția în care au ajuns.
  • Eu am spus odată: ar trebui ca fiecare membru al guvernului și al parlamentului să fie la început întrebat „Ce știi să faci? Ce știi să faci? Nu așa că ești prieten cu Gigi sau…”.

VIDEO integral – AICI

Foto: INQUAM/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here