VIDEO Povești ale Războiului Rece: Gașca de „tocilari” sovietici care a adus Internetul în Rusia

  Sursă foto: Wikipedia

  Kremlinul este în plină ofensivă împotriva Internetului din Rusia, căutând să-i îngrădească libertățile prin tot mai multe reglementări ce impun un control orwellian al autorităților asupra agorei digitale.

  Dar ca ceva să poată fi dominat, mai întâi acel ceva trebuie să existe, ne spune logica primară. Iar cei care au făcut posibile minunățiile Internetului rusesc au fost câțiva „tocilari” prinși în febra spionajului industrial din Războiul Rece.

  Faceți cunoștință cu Aleksei Rudnev, unul dintre informaticienii care au adus magia World Wide Web în Rusia din anii Glasnostului. Rudnev este protagonistul primului episod dintr-un serial realizat de Current Time TV, platforma de videoreportaje a Radio Europa Liberă, și dedicat istoriei Internetului rusesc: InterNYET.

  Internetul era în Rusia sovietică a deceniului opt doar o afacere de stat cu circuit închis, la care aveau acces numai cercetătorii din domeniul tehnologiei informației. „Erau cinstiți, dar nu se pricepeau deloc la afaceri”, își amintește Aleksei.

  Așa că în anii 1990, în haosul post-sovietic, oamenii de afaceri au preluat o mare parte din această nouă și promițătoare infrastructură, orientând-o strict spre profit. Rezultatul? A pornit un exod al cercetătorilor, care nu se mai regăseau în destinul ce i se creiona informaticii pe tărâm rusesc și mai ales în buzunarul oligarhiei. Destinația lor? Statele Unite.

  În timpul Perestroikăi, Rudnev și o echipă de informaticieni aleși pe sprânceană fuseseră medaliați de către autorități pentru inventarea unui sistem sovietic de operare, dar mai cu seamă pentru eficiența cu care îl dezvoltaseră folosindu-se de pârghiile spionajului industrial. Sistemul avea la bază o tehnologie americană furată.

  Rudnev și fosta sa „echipă de șoc” obișnuiesc să se reunească în California de mai multe ori pe an, unde deapănă amintirile acestei glorii apuse. 

  Întreaga poveste în materialul video.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here