VIDEO | Președintele Iohannis, primit de premierul Kishida. România și Japonia, legate prin Parteneriat Strategic

Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, cu onoruri militare, de premierul Japoniei, Fumio Kishida, la sediul Guvernului nipon, transmite Agerpres.ro.

  • Declarațiile de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida – AICI

Iohannis: Ne dorim o creştere substanţială a investiţiilor nipone în România; implicarea Japoniei în proiecte în domeniul energiei – facilitată

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat drept un moment istoric în relaţia bilaterală româno-niponă semnarea, marţi, la Tokyo, a Declaraţiei privind instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia, subliniind că ţara noastră îşi doreşte o creştere substanţială a investiţiilor japoneze în România, transmite Agerpres.ro.

„Sunt extrem de onorat să mă aflu în Ţara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Declaraţia comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare”, a afirmat preşedintele României, într-o declaraţie de presă comună susţinută împreună cu premierul nipon.

Klaus Iohannis a evidenţiat faptul că Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România şi că ţara noastră îşi doreşte o creştere substanţială a investiţiilor japoneze.

„Ne dorim, în continuare, o creştere substanţială a investiţiilor japoneze în ţara noastră. Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piaţa românească, pe principii de sustenabilitate. Un exemplu concret este dat de contribuţia companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcţia podului suspendat de peste Dunăre de la Brăila. Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate, relevante nu numai pentru România, ci şi pentru statele vecine”, a declarat el.

De asemenea, şeful statului a precizat că a prezentat interesul României pentru realizarea de schimburi de experienţă privind tehnologiile dezvoltate în Japonia pentru controlul vibraţiilor şi rezistenţa seismică.

„Apreciem rolul cheie pe care Japonia îl joacă în ceea ce priveşte reducerea riscului de dezastre”, a spus Iohannis.

Tot marţi, la Tokyo, a fost semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC).

Cu prilejul vizitei şefului statului român în Japonia a fost semnat şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka. Documentul urmează să faciliteze construirea la Măgurele a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP.

„Documentele semnate astăzi vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare. Vorbim despre construcţia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, şi, respectiv, proiecte precum producţia de hidrogen verde şi în domeniul energiei eoliene. De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării ştiinţifice pentru crearea în România a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele”, a precizat preşedintele Iohannis.

Iohannis: Va fi înfiinţat un Institut Cultural Român la Tokyo

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, înfiinţarea la Tokyo a unui Institut Cultural Român, informează Agerpres.ro.

„Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, aşa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări. Mă bucur să anunţăm, astăzi, înfiinţarea unui Institut Cultural Român la Tokyo”, a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Şeful statului a semnat împreună cu premierul nipon Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Japonia.

Iohannis: L-am invitat pe premierul Japoniei să participe la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că l-a invitat pe premierul Japoniei, Fumio Kishida, să participe, ca invitat special, la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări, care va avea loc în septembrie, la Bucureşti, transmite Agerpres.ro.

„Am apreciat interesul Japoniei pentru participarea la proiectele Iniţiativei celor 3 Mări, respectiv de a interacţiona cu Formatul Bucureşti 9, ambele fiind structuri regionale de interes strategic pentru România. De altfel, am adresat domnului prim-ministru invitaţia de a participa, ca invitat special, inclusiv ca preşedinţie a G7, la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări pe care îl voi găzdui la Bucureşti, în septembrie”, a spus şeful statului, după întrevederea cu premierul nipon, care a avut loc la sediul Guvernului Japoniei.

Klaus Iohannis a afirmat că România este şi va rămâne un partener de încredere al Japoniei în plan regional, european şi în forurile multilaterale.

„România recunoaşte importanţa noii Strategii naţionale de securitate a Japoniei şi salută rolul mai puternic pe care Guvernul de la Tokyo şi l-a asumat în sprijinul păcii şi securităţii pe plan global. De asemenea, salutăm sprijinul pe care Japonia îl acordă atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Vom continua cooperarea noastră strânsă atât în ceea ce priveşte întărirea relaţiei Uniunea Europeană – Japonia, cât şi NATO – Japonia”, a adăugat şeful statului român.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Japonia.

Premierul nipon: Domnul preşedinte a reafirmat sprijinul ferm pentru noua strategie a Japoniei

Securitatea Europei şi cea din Indo-Pacific nu trebuie discutate în mod separat, a declarat prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, relatează Agerpres.ro.

El a menţionat că Japonia şi România vor coopera în acordarea asistenţei pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Precizările au fost făcute în cadrul unor declaraţii de presă comune susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis, după semnarea Declaraţiei Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia.

„Am explicat domnului preşedinte despre noua strategie de securitate naţională a Japoniei, subliniind că securitatea Europei şi cea din Indo-Pacific nu trebuie discutate în mod separat, în contextul în care mediul internaţional de securitate devine din ce în ce mai sever. Domnul preşedinte a reafirmat sprijinul ferm pentru această nouă strategie a Japoniei. De asemenea, am convenit că Japonia şi România vor coopera în acordarea asistenţei Ucrainei şi Republicii Moldova. I-am explicat domnului preşedinte că Japonia a oferit peste 13 milioane de dolari americani pentru sprijinul refugiaţilor ucraineni stabiliţi în România, pentru care domnul preşedinte şi-a exprimat mulţumirea”, a precizat prim-ministrul Japoniei.

Fumio Kishida a salutat „cu sinceritate” vizita în Japonia a preşedintelui Iohannis. El a menţionat că în cadrul întrevederii cu preşedintele român a fost convenită ridicarea la nivel de parteneriat strategic a relaţiei bilaterale, având în vedere că România şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale.

„Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu România, ca parteneri strategici pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare în diverse domenii, inclusiv securitate, economie, ştiinţă, tehnologie şi cultură. La dineul de lucru care urmează vom discuta şi mai mult despre situaţiile regionale de interes comun, inclusiv răspunsul la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Indo-Pacific şi situaţia din Republica Moldova”, a mai spus Fumio Kishida.

Președintele Iohannis, primit de împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako / Întâlnire cu premierul Fumio Kishida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here