VIDEO | Proteste masive în Georgia. „Robocops” au spart mulțimile folosind tunuri cu apă

Forţele de ordine georgiene au dispersat marţi cu tunuri cu apă un protest al opozanţilor care blocau de seara trecută căile de acces în Parlamentul de la Tbilisi pentru a cere ca alegerile parlamentare din 2020 să fie organizate în baza unui sistem proporţional, transmite Agerpres, care citează EFE.

Cel puţin trei persoane au fost rănite în urma acţiunii, care s-a încheiat cu reţinerea a 29 de persoane, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne al Georgiei.

Poliţia a ridicat de asemenea corturile de campanie pe care protestatarii le-au instalat luni seara pentru a bloca Rustaveli, principalul bulevard din oraş, unde temperatura a scăzut în cursul dimineţii la minus 4 grade.

„Tot vom învinge. Pentru a organiza şedinţe parlamentare, autorităţile vor trebui să recurgă mereu la «robocops»”, a declarat presei Zaal Udumashvili, unul din liderii Mişcării Naţionale Unite, de opoziţie.

După ce au fost evacuaţi de pe căile de acces spre Parlament şi de pe bulevardul Rustaveli, zeci de protestatari au continuat mitingul pe trotuarul de lângă sediul legislativului.

„Protestele vor continua atât timp cât autorităţile nu vor da curs solicitărilor noastre”, a spus unui grup de jurnalişti deputatul Gueorgui Bokeria, de la partidul de opoziţie Georgia Europeană.

Manifestaţiile opoziţiei au luat amploare după ce, pe 14 noiembrie, partidul de guvernământ Visul Georgian nu a mai aprobat, după ce promisese că o va face, o modificare la legea electorală pentru ca scrutinul parlamentar de anul viitor să fie organizat în baza unui sistem proporţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here