VIDEO | România și Bulgaria experimentează „însămânțarea norilor” pentru a induce artificial ploaia

Două avioane prevăzute pe aripi sau pe fuselaj cu 72 de torțe care eliberează iodură de argint în atmosferă pentru a induce în mod artificial ploaia sunt testate de Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) în parteneriat cu Administrația pentru Protecție Antigrindină din Bulgaria.

Este vorba despre o procedură numită „însămânțarea norilor” și presupune eliberarea unei substanțe în atmosferă pentru a obține condensarea vaporilor de apă din nori, pentru a obține în mod artificial fenomenul de ploaie, transmite Digi24.

Procedura nu este o noutate la nivel mondial, dar în zona balcanică reprezintă o premieră.

Soluția a fost testată cu succes anul trecut și în Bulgaria însă nu pentru ploaie, ci pentru grindină, fenomen care amenință an de an culturile agricole și în țara vecină.

Cele două aparate de zbor – Bravo și Charlie – sunt avioane care au fost modificate pentru a purta pe aripi 72 de torțe care vor ajuta la stimularea ploilor.

*Cum funcționează procedura care aduce ploaia în mod artificial

Iodura de argint este eliberată în fața frontului atmosferic și nu face altceva decât să condenseze vaporii de apă ca aceștia ajungând la greutatea optimă să cadă pe pamânt sub formă de picături.

„Aeronava e prevăzută cu 2 sisteme de ejectare a cartușelor ejectabile, montate sub aripi. Fiecare casetă conține câte 96 de cartușe ejectabile, de asemenea, cu iodură de argint și clorură de calciu. Ca un element de noutate, avem și o serie de cartușe ejectabile cu clorură de calciu acoperit de dioxid de titan, care e un material mult mai higroscopic și ne așteptăm să avem rezultate mult mai bune pentru stimularea norilor calzi. Aceste cartușe sunt aprinse electronic, din interiorul avionului, ori de câte ori se primește comandă de la punctul de comandă și reușim să intervenim exact acolo unde avem nevoie”, explică directorul programului, inginerul Daniel Florea.

Anul acesta, programul experimental destinat creșterii și uniformizării precipitațiilor s-a făcut în etape.

Primul test a fost în Moldova unde acum seceta a lovit năprasnic. A urmat apoi pentru prima oara zona Olteniei cu centru de comandă la București la sediul operatorului infrastructurii de combatere a antigrindinii.

Programul experimental desfășurat în România, pe zonele cu potențial agricol, acoperă în total 3,8 milioane de hectare de teren. Rezultatele sunt extrem de importante în contextul în care an de an, frecvența secetei crește îngrijorător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here